Rahim ağzı kanseri CRISPR ile bitiyor olabilir!

0
180 Okunma
rahim ağzı kanseri

Kadınların korkulu rüyası haline gelen rahim ağzı kanseri gelişen sağlık teknolojisiyle beraber yeni çözümlere de konu oluyor. Yıllardır Çin’in gündeminde yer alan CRISPR gen değişimi deneyleri, rahim ağzı kanseri için de çözüm olabilir. Yapılan araştırmalara göre, Griffith Üniversitesi’nden araştırmacılar değiştirilmiş genlerle beraber farelerdeki rahim ağzı kanserinin yüzde yüz aşıldığını tespit etti!

İnsanlar üzerinde yaptığı genetik değiştirme deneyleriyle tartışma yaratan Çin’in önemle üzerinde durduğu konular arasında yer alan CRISPR-Cas 9 ile yarattığı genetiği değiştirilmiş bebekler hakkında eleştiriler hale taze olsa da, bu devrim niteliğindeki buluşun kanser gibi hastalıklara çözüm getirebileceği düşünülüyor.

Rahim ağzı kanseri

Avustralyalı bilim insanları CRISPR-Cas 9 adı verilen gen değiştirme operasyonunu hastanın kan dolaşımına enjekte ederek yapmayı planlıyor. Farelerdeki rahim ağzı kanserine çözüm olan bu buluş, kadın hastalar için de umut vaat ediyor. Söz konusunu gen değiştirme deneyi, hücrelerin kendisini onaramadığı noktada, değiştirilmiş sağlıklı DNA parçalarıyla değiştiriliyor.

Molecular Therapy de yayınlanan buluşun makalesinde yazanlara göre, keşfi yapan doktorlar deneylerini insan hastalarda uygulamak istiyor. Bu konuda gerekli yerlere başvurularını yapan araştırma ekibi, kadınlardaki rahim ağzı kanserine çözüm bulmayı hedefliyor.

Ultrasona ulaşımı kolaylaştıran faydalı girişim: Butterfly IQ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz