Fenomenlere 89 milyon lira ceza kesildi!

0
71 Okunma
fenomenlere ceza ticaret bakanlığı

İnternet ve sosyal medya kullanımının tavan yaptığı günümüzde markaların reklam vermemesi işten bile değil. ‘Influencer’lar ise markalar için reklamlar çekip kendi sosyal medya hesaplarında yayınlıyorlar. Fenomenleri takip eden tüketiciler ise beğendikleri ürün ve hizmetleri satın alıyorlar ve değerlendiriyorlar. Peki yılın ilk 8 ayında fenomenlere neden 89 milyon lira ceza kesildi? İşte haberin detayları…

Ticaret Bakanlığı fenomenlere 89 milyon lira ceza uyguladı

Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, belli bir ürün veya hizmetin bariz bir şekilde reklam olarak belirtilmediği paylaşımları inceledi. Bu tür örtülü reklam paylaşımları yapan fenomenler de Kurul tarafınca tespit edildi. Bu reklam ve hizmet paylaşımlarının arasında gıda takviyesi, indirimli satış reklamları ve hatta sağlık beyanı içeren ifadeler barındıran içerikler bulunuyor.

fenomen ceza ticaret bakanlığı

Örtülü reklam yapan fenomenler Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu Tarafından tespit ediliyor ve para cezası uygulanıyor. Elimize geçen son verilere göre 2024 yılının başından beri yani toplam sekiz ay boyunca toplam 89 milyon 59 bin 840 TL idari para cezası uygulandı. Fenomenler tarafından içeriklerinde yapılan ihlaller arasında Klinik, hastane, doktor gibi sağlık hizmetlerine yönlendirme, reklamı yasak olan ürünlerin reklamının yapılması, kozmetik ürün tanımını aşan ifadelerin kullanılması ve takviye edici gıda reklamlarında mevzuata aykırı ifadelerin yer alması bulunuyor.

Geçen yıl fenomenler için düzenlenen mevzuata aykırı reklam yapan bir fenomen hakkında uygulanan idari para cezası 347 bin 128 TL olarak belirlenmişti. Fakat bu tutar, yeniden değerlendirilerek 2024 yılı için 550 bin 59 TL ye çıkartıldı. Kurul aynı zamanda tüketicileri bilgilendirici rehberler düzenleyerek mecraların düzenlenmesini sağlıyor. Bu rehberlerden ikisi “Sosyal Medya Etkileyicileri Tarafından Yapılan Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Hakkında Kılavuz” ve “Tüketici Değerlendirmeleri Hakkında Kılavuz”.

OpenAI, Gelişmiş Ses Modu’nu kullanıma sunuyor

Peki siz fenomenlere kesilen 89 milyon TL lik idari para cezası hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizin de fenomenlerden görüp satın aldığınız ürünler var mı? Sizce fenomenlerin sizin satın alma öncelikleriniz üzerinde bir etkileri var mı? Yorumlarınızı ve görüşlerinizi merakla bekliyoruz!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz