Milyonlarca yıl öncesinden bir fosil vahşi karşılaşmayı gözler önüne seriyor

0
458 Okunma

23 milyon ila 11,6 milyon yıl önce yaşamış deniz ineğinin fosili çarpıcı bir karşılaşmayı gösterdi. Orta Miyosen devrinde kendi halinde yüzen deniz ineği talihsiz bir gün geçirdi. Bunun kanıtı yüzyıllar boyu dayandı.

Deniz ineği fosili asırlar öncesinin besin zinciri hakkında bilgiler veriyor

Venezuela’da keşfedilen kalıntılar deniz ineğinin iki farklı avcı tarafından yendiğini gösterdi. Bir timsah ve köpekbalığı tarafından yenen deniz ineğinin fosili milyonlarca yıl öncesine uzanan bir dönemin besin zinciri hakkında önemli bilgiler içeriyor.

2019 yılında kuzeybatı Venezuela’daki bir zamanlar deniz tabanı olan bir alanda keşfedilen deniz ineği fosilinin kısmi kafatası ve 18 omuru, şu anda Museo Paleontológico de Urumaco’da sergileniyor. Çoğunlukla Zürih Üniversitesi’nden gelen bir grup paleontolog fosili incelediğinde birkaç büyük ve iyi korunmuş ısırık izi buldular.

Paleontologlar izlerin; şekline, derinliğine ve saldırganın dişlerinin kemiği kestiği yöne bağlı olarak üç gruba ayrılabileceğini söylediler. Journal of Vertebrate Paleontology dergisinde yayınlanan bir makalede, ısırıkların bazılarının sığ ve yuvarlak, bazılarının geniş ve kavisli, kalanların  ise üçgen kesitli uzun ve dar yarıklar içerdiği yazıyor.

Isırık izleri incelendiğinde izlerin bir timsah ve kaplan köpekbalığının eski bir akrabası olan Galeocerdo Aduncus’la uyuştuğu gözlemlendi. Paleontologlara göre deniz ineği önce timsah tarafından öldürülmüş daha sonra da köpekbalığı tarafından yenmiş.

Günümüzdeki deniz ineğinin uzak bir akrabası olan bu tarih öncesi deniz ineği fosilinin yaşayan akrabaları için de işler pek iyiye gitmiyor. 2017’de Tehlike Altındakiler Listesi’nden çıkarılmış olmalarına rağmen bazı çevreciler deniz ineklerinin yeniden koruma statüsüne kavuşmasını istiyor. Son yıllarda, doğal ortamlarının insan kaynaklı bozulması nedeniyle deniz ineklerinin Florida’daki sayıları azaldı.

Samsung Galaxy S25 Ultra’nın özellikleri belli oldu!

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz