Otizmli çocuklar için LuxAI’den QTrobot!

0
607 Okunma
Otizmli çocukların gelişimine yardımcı LuxAI'den QTrobot!

Otizm iletişim ve sosyal etkileşim sorunları ve tekrarlayan davranışlarla ortaya çıkan ve ömür boyu devam eden bir rahatsızlık. Bu hastalığın tam anlamıyla tedavisi olmadığı için bu hastalığın etkilerini en aza indirmemiz gerekir. Otizmli çocukların insanlarla etkileşime girmeyi öğrenmelerine yardımcı olmak için LuxAI, QTrobot adında bir robot tasarladı. Otizmli bazı çocuklar için, diğer insanlarla etkileşimde bulunmak bazen çok zor bir deneyim olabiliyor. Bu tür çocuklar, dikkatlerini odaklamakta zorlanabiliyor. Sosyal becerilerini ancak; öğretmenlerinden ve terapistlerinden öğrenebiliyorlar.

Otizmli çocuklar artık daha rahat iletişim kurabilecek!

Bazı araştırmacılar, bu çocukların ihtiyaç duydukları bir robot olduğunu söylüyor. Sevimli, teknik temelli, bir vücudu olan, onlara insanlarla daha rahat bir şekilde nasıl etkileşimde bulunabileceklerini öğretebilecekleri bir robot. Bu robotların, otizm spektrum bozukluğu (ASD) olan çocuklara ne kadar etkili yardımcı olduklarını öğrenmek için bir grup grup bu teknolojiyi araştırıyor.

Otizmli çocuklar için LuxAI'den QTrobot!

 

Bu gruplardan biri de Lüksemburg Üniversitesinden çıkan genç bir şirket olan LuxAI . Şirket, QTrobot’un bu çocukların insan terapistleriyle etkileşim kurma isteğini artırabileceğini düşünüyor. Araştırmacılara göre; terapi seansları sırasında rahatsızlığın azaltabileceği ortaya çıkıyor. QTrobot planıyla çalışan Lüksemburg Üniversitesi araştırmacıları, 28 Ağustos’ta Çin’in Nanjing kentinde düzenlenen IEEE‘nin robot ve insan etkileşimli iletişim hakkındaki uluslararası sempozyumunu RO-MAN 2018’de sunacaklar .

Araştırmalara göre, bir robotla rahat hissetmek, bu çocukların robot ve bir insan terapisti tarafından birlikte sunulan bir müfredata daha fazla odaklanabileceğini söylüyor .

Bu ayın sonunda RO-MAN’da sunulacak olan çalışmada, 4 ila 14 yaş arasındaki 15 erkek çocuk iki etkileşime katıldı. Çocuklar bakışlarını, insanlara bakışlarına kıyasla, ortalama olarak iki kat daha uzun bir süre robota yönelttiler. Bu da otizmli çocuklarda göz temasının artı

El çırpma gibi rahatsız edici davranışlar  çalışmaya göre,  insanla yapılan oturumlarda insanla yapılan oturumlar sırasında üç kat daha sık meydana geldi .

Robotun insan terapisti, robot ve çocuk arasında üçgen bir etkileşim yaratma yeteneği var. Otizmli çocuklar, robota  soru sormak veya davranışlarını çözebilmek için etkileşime girmek istiyor.

Otizm için robot temelli tedavi on yıldan uzun süredir çalışılmaktadır. Örneğin, bilim adamları ilk olarak  1990’ların sonlarında KASPAR’ı sosyal robot olarak kabul ettiler. Şimdi Birleşik Krallık’ta Hertfordshire Üniversitesi’ndeki bilim adamları tarafından geliştiriliyor. Ve otizm için en az iki ticari robot daha var: Robokind’in Milo ve Softbank Robotics .

MIT Media Lab son zamanlarda çocuk davranışlarını algılayabilen bir makine öğrenme ağını test etmek için NAO’yu kullandı . Algoritma, terapi seansı sırasında otizmli çocukların ilgi düzeyini ve heyecanını tahmin edebilir. Araştırma Haziran ayında Science Robotics’de yayınlandı .

QTrobot çok yeni bir ürün. LuxAI, 2016’da üretime başlamış, 2017 ortasında bir final prototipini tamamladı. Bu yıl ise sadece Lüksemburg, Fransa, Belçika ve Almanya’daki çeşitli merkezlerde; denemeler başlatıldı. Çok yakında tüm dünyada kullanılması bekleniyor!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz