Robot süpürgeniz ele geçirilmiş olabilir!

0
116 Okunma
Deebot X2 hacklendi

Bir çoğumuzun evinde artık yardımcı görevini üstlenen robot süpürgeler hackerların yeni gözdesi durumunda. ABC News şirketinin bu hafta Avustralya’dan bildirdiği haberlere göre, bir bilgisayar korsanı bu yılın başında ABD’nin çeşitli eyaletlerinde Ecovacs Deebot X2 Omni robotik elektrikli süpürgelerine erişim sağladı ve bu erişimi kötü amaçlarla kullandı. İşte haberin detayları…

Deebot X2 Omni, evcil hayvanları kovaladı!

Minnesotalı avukat Daniel Swenson, robot süpürgesi hacklenen kullanıcılardan biri. Geçtiğimiz günlerde verdiği bir röportajında ailesi ile beraber televizyon izlediğini ve robotun hoparlöründen ‘bozulmuş bir radyo sinyali veya buna benzeyen bir şey’ gibi bir ses gelmeye başladığını söyledi. Kullanıcı süpürgenin şifresini sıfırladıktan ve yeniden başlattıktan sonra sesin kesilmediğini aksine devam ettiğini söyledi.

robot süpürge ele geçirildi

Yakından dinlediğinde Swenson, bu sesin açıkça duyulabilecek bir şekilde bir gencin hakaretleri olduğunu söyledi. ABC News, El Paso ve Los Angeles’taki robot kullanıcılarının diğer benzer şikayetlerini listeledi: Swenson’dan sonra bu kullanıcılardan ikincisi Deebot’u hackleyen kişinin bir köpeği kızdırmak ve kışkırtmak için robotunu köpeğe bağıran ve kovalayan birinin ele geçirdiğini söyledi.

Ecovacs şirketi, yaptığı bir açıklamasında ‘kimlik bilgisi doldurma olayı’ tespit ettiğini ve bunun kaynağı olan IP adresinin engellendiğini belirtti. Şirket, kullanıcı adlarının ve şifrelerin hacker tarafından toplandığına dair hiçbir kanıt bulunmadığını söyledi. Bu güvenlik sorularının öncesinde araştırmacılar, geçen yıl erişim sağlamak için Deebot X2’nin PIN girişini atlamalarına izin veren bir kusuru belirtmişlerdi. Ecovacs şirketi ise bunun üzerine yaptığı açıklamada bu sorunu çözdüklerini ve Kasım ayında yapılacak bir güncelleme ile güvenliği daha da artırmayı planladıklarını söyledi.

Bu açıklamalar ile beraber ABC News’in bu ayın başlarında bir rapor için kullandığı Bluetooth güvenlik açığını düzeltip düzeltmeyecekleri belli değil. Günümüz teknolojisi ile evlerimizde yer edinen bu robotik elektrikli süpürgeler internete bağlı oldukları için böyle durumlar genellikle kaçınılmaz olabiliyor.

Kripto para dolandırıcılığı: FBI, sahte token operasyonu düzenledi

Peki siz bu korsanlık olayı hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı ve görüşlerinizi bizlerle paylaşmayı unutmayın!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz