Wikipedia büyük bir başarıya imza attı!

0
221 Okunma
wikipedia

Ülkemizde uzun bir süredir kapalı olan dijital kütüphane Wikipedia, dünya çapındaki başarısını rakamlarla da kanıtlıyor adeta. 6 milyon İngilizce makale başarısını yakalayan Wikipedia, bu başarının ardında emeklerinin saklı olduğunu söylüyor.

Dünyanın en büyük çevrim içi ansiklopedisinin İngilizce versiyonunda altı milyondan fazla makale bulunuyor. Wikipedia tam 19 yıl önce kuruldu. Bunun ardından gelen sayısız başarının ardından kar amacı gütmeyen kuruluş, 6 milyon İngilizce makaleye ulaştıklarını duyurdu.

Wikipedia özgürlüğüne kavuştu.

Wikipedia 6 milyon makale başarısını kutluyor

Wikimedia’nın kurucusu Ryan Merkley söz konusu başarı hakkında, “İnsanların birlikte neler yapabileceğinin bir kanıtıdır.”diyor. Peki İngilizce makalelerin 6 milyona ulaşılmasını sağlayan makale ne üzerineydi? 19. yüzyılda Kanada okulu öğretmeni, seyahat yazarı ve kurgu yazarı Maria Elise Turner Lauder hakkında bir makaleydi. Makale Wikipedia editörü Rosie Stephenson-Goodknight tarafından yazıldı.

Wikipedia’nın en önemli özelliği bir makaleyi onlarca dilde okuyabilme şansınızın olması. Dünyada en çok kullanılan diller ile paralellik gösteren makale sayısı ise her dilde binlerce okuma yapmayı sağlıyor. 2015 yılının son aylarında 5 milyon İngilizce makaleye ulaşmayı başaran internet ansiklopedisinin Almanca versiyonu yaklaşık 2.3 milyon makaleyi içinde barındırırken, Fransızca versiyonunda 2.1 milyon makale bulunuyor.

wikipedia

Biraz önce de bahsettiğimiz gibi Wikipedia’nın internet sitesinde en popüler dil İngilizce, buna bağlı olarak yayınlanan rakamlara göre sitenin İngilizce versiyonu günde yaklaşık 255 milyon sayfa görüntülenmesi alıyor. Bu ise birçok haber sitesini ikiye hatta üçe katlıyor. Bunun yanında SimilarWeb’e göre Wikipedia dünya genelinde çok ziyaret edilen sekizinci web sitesi olarak konumlandırılıyor.

Wikipedia’nın ilk kurulduğundaki amacını “tüm insanların bilgisinin toplamına ücretsiz erişim sağlamak” olduğunu söyleyen Jimmy Wales, şu an geldikleri noktadan çok memnun olduklarını ifade ediyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz