Şehirlerdeki gürültü kirliliğine yapay zeka çözümü!

0
105 Okunma

Şehirlerin en büyük sorunlarından biri hiç kuşkusuz yaşanan gürültü kirliliği. Ancak bilim insanları şimdi bu sorunun üstesinden gelmek için bazı çalışmalar yapmaya başladı. Bunun için yapay zeka teknolojisinin gücünü arkasına alan bilim insanları şehirleri sensörlerle donatmayı planlıyor. 

Şehirdeki sensörler 10 saniyelik ses klipleri toplayacak ve duydukları sesleri yapay zeka yardımıyla tanımlayacak. Böylelike gürültünün kaynağı doğru bir şekilde öğrenilecek. Sensörler kaynağı tespit edebilecek algoritmalarla donatılmış olacak. 

Söz konusu proje SONYC, New York şehri, New York Üniversitesi ve Ohio Eyalet Üniversitesi arasında geliştirilmiş beş yıllık bir işbirliğinin sonucu olarak ortaya çıktı. Alınan ses klipleri sonucunda şehirdeki gürültü kaynakları tespit edildikten sonra bunları azaltmak ya da ortadan kaldırmak için projeler geliştirilerecek. 

Tahminlere göre sensörler 50 bin civarında bir kayıt alacak. Proje, özellikle şehrin çok kalabalık yerlerinde farklı gürültülerin ayrıştırılması için önemli bir yere sahip.

İlk olarak New York’ta başlayacak olan proje başarılı olursa dünyanın başka kalabalık şehirlerinde de uygulamaya geçebilir. Kim bilir belki bir gün İstanbul’daki gürültü kirliliğinin de kaynağı tespit edilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz