İspanya’da yapılan bir araştırmaya göre, işlenmiş gıdaları sıklıkla tüketenlerde biyolojik yaşlanmanın hızlandığı görüldü. 55 yaş üzerindeki 886 İspanyol vatandaşın katılımıyla yapılan araştırma, hazır gıdaların nasıl tehlike saçtığını bir kez daha ortaya koydu. 886 İspanyolun ‘telomer’ adı verilen genetik bileşenlerin uzunluğu ölçüldü. Bu ultra işlenmiş gıdaları günde 3 kez tüketenler ile daha az tüketenler üzerinde çalışmalar yürütüldü. Navarre Üniversitesi’nde araştırma yapan Amelia Marti, çalışma kapsamında insanlardan genetik tahlil için tükürük örnekleri alınarak ne tıp besinler tükettikleri incelendi.
Vücuda iki kat daha fazla zarar veriyor
Bu besinleri çok sık tüketen bireylerde telomerlerin kısa olma olasılığının iki kat daha fazla olduğu tespit edildi. Bu kısa telomerler, hücresel düzeyde biyolojik yaşlanmayı hızlandırıyor. Fırın ürünleri ve atıştırmalıklar, gazlı içecekler, çeşitli tatlılar, şekerli mısır gevreği, yarı mamul ürünler ve yapısı geri kazandırılmış et ürünleri ultra işlenmiş gıda sayılıyor. Bu tür gıdalar büyük miktarda koruyucu ve boya, şeker, yağ ve tuz içeriyor.
Telomerler, bedendeki her hücrenin işleyişi için DNA’yı koruyan yapılar. Yaşlandıkça telomerlerimiz kısalır, bir hücre bölündüğünde küçük bir telomer kesimini kaybeder. Bu fenomen tekrarlanır ve hücrelerin yaşlanmasına neden olur.
Lucia Alonso-Pedrero ve meslektaşları tarafından Navarre Üniversitesi’nde (Pamplona, İspanya) Amelia Marti’nin yürüttüğü bu çalışma, American Journal of Clinical Nutrition’da yayınlandı.