Bugün 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü! Bazı ülkelerde resmî tatil olan bu gün, bazı ülkelerde ise büyük ölçüde görmezden geliniyor. Oysaki ardında büyük bir acı ve direniş barındıran bu gün, tüm dünya kadınların haklarını hatırlatan anlamlı bir gündür.
Teknolojiye yön veren güçlü kadınlar!
Teknoloji dünyasından bahsedilince genellikle hep erkek egemen bir topluluk akla geliyor. Kadınlar “teknolojiden ne anlar?” sözlerini duyuyoruz bazen . Dünyayı değiştiren teknoloji şirketlerinin kurucuları ya da mucitleri erkek isimler oluyor çoğu zaman. Ama teknolojinin tarihine ve günümüze baktığımızda bu konudaki yenilikleri yapan birçok kadın lider görüyoruz.
Bu yazımızda sizler için teknolojiye yön veren kadınların isimlerini tekrar anacağız!
Bulaşık Makinesini Bulan Kadın: Joel Houghton
Bulaşık makinesini ilk olarak 1850 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nden Joel Houghton icat etti. Makine o zamanın şartlarına göre başarısız olsa da keşfi büyük bir gelişime imza atmıştır. Makine tahtadan yapılmış ve bulaşıklara su püskürtme aşamasını el ile yapmak gerektiğinden insanlarda hayal kırıklığı olmuştur.
Daha sonra ABD’li Josephine Cochran 1886 yılında ilk başarılı bulaşık makinesini icat etti. Bu makineyi icat etmesinin sebebi hem bulaşık yıkamaktan insanları kurtarmak hem pahalı porselen tabaklarını hizmetçisinden korumaktı. Başarılı da oldu. Daha sonrasındaki gelişmelerse şu an evlerimizde kullandığımız bulaşık makinelerine dönüştü.
Wi-Fi Mucidi: Hedy Lamarr
Hedy Lamarr, besteci George Antheil’in yardımıyla tasarlanan “Gizli İletişim Sistemi”nin 1942 yılında patentini aldı. Normalde sinema oyuncusu olan Hady, aynı zamanda kendini yetiştirmiş bir mucitti.
Hedy Lamarr’ın geliştirdiği frekans atlama sistemi, İkinci Dünya Savaşı sırasında telsiz güdümlü torpidoları rotadan çıkarmanın iyi bir yolu olarak tasarlıyor. Daha sonra bu fikir, günümüzde yaygın olarak kullanılan Wi-Fi, GPS ve Bluetooth teknolojilerine ilham kaynağı oluyor.
İnternetin Annesi: Radia Perlman
Bir mühendis çiftin kızı olarak sürekli çalışmalar gerçekleştiren Radia Perlman, STP’nin arkasındaki algoritmayı icat etti. Bu icat günümüz internetine ulaşılmasını mümkün kılıyor. Bu nedenle kendisine “İnternetin Annesi” deniyor. Yaptığı çalışmalar, ağların kendi kendini organize etme ve verileri taşıma şekli konularında büyük bir etkiye neden oluyor ve aslında internet trafiğinin temel kurallarını yerine getiriyordu.
Dünyanın İlk Bilgisayar Programcısı: Ada Lovelace
Augusta Ada Byron ismiyle dünyaya gelen İngiliz matematikçi, günümüzde daha çok Ada Lovelace ismiyle yer alıyor. Matematik konusundaki yeteneği ve makinelere olan ilgisi sonucu, bugün modern bilgisayarın öğelerini icat eden Charles Babbage ile çalışmalara başlıyor. Ada Lovelace’ın bu projedeki çalışmalarının sonucunda “Dünyanın ilk bilgisayar programcısı” olarak anılmasına neden oluyor.