Google sesle hastalık tespiti için öksürüğümüzü dinleyecek!

0
3.471 Okunma

Google bilim insanları liderliğindeki bir ekip, öksürük ve solunum gibi sesleri yapay zeka kullanarak işledi. Bu sonucunda sesle hastalık tespiti ve takibine yardımcı olabilen bir makine öğrenimi aracı geliştirdi. Milyonlarca insan sesi örneği üzerinde eğitilen sistem bir gün sağlık sektöründe kullanılabilir.

Google’ın HeAR teknolojisi sesle hastalık tespiti yapabilecek

Google tarafından geliştirilen bu sistem Health Acoustic Representations (HeAR) teknolojisidir. Sistemin yenilikçi yanı ise üzerinde eğitildiği büyük veri seti ve çeşitli görevleri gerçekleştirecek şekilde ayarlanabilme yeteneğidir.

Araştırmacılar, bu ayın başlarında raporladıkları araç için henüz ticari bir ürün olarak hazır olmadığını söylüyorlar. Ancak ürünün sağlık sektöründe kullanılabilmesi için araştırmacılar, ABD Gıda ve İlaç İdaresi’ne (FDA) onay başvurusunda bulunmayı planlıyor. Şimdilik belirlenen plan ilgilenen araştırmacılara modeli kendi araştırmalarında kullanabilmeleri için erişim sağlamak olarak açıklanıyor. Projede çalışan Google ürün müdürlerinden Sujay Kakarmath, “Google Research ekibinin bir parçası olarak amacımız bu yeni başlayan alanda yenilik yapmaktır,” diyor.

Google HeAR nasıl çalışır?

Sesle hastalık tespiti yapabilecek bu modeli eğitmek için ses kayıtlarıyla birlikte sağlık bilgileri gibi etiketlenmiş veriler kullanıldı. Bunun yanında Google araştırmacıları, etiketli olmayan verilere dayanan kendi denetimli öğrenme yöntemini de kullandılar. Örneğin, YouTube’da bulunan videolardan öksürme, solunum, boğaz temizleme ve diğer insan seslerinden 300 milyondan fazla kısa ses klibi çıkardılar.

Cinsiyetçi ve ayrımcı görüntüler: Yapay zeka önyargılarını düzeltme yolları

Her klibi bir sesin görsel temsili olan bir spektrograma dönüştürdüler. Ardından modelin eksik bölümleri tahmin etmeyi öğrenmesi için spektrogramların bölümlerine erişimini engellediler. Bu yöntem, ChatGPT’nin temelini oluşturan büyük dil modelinin bir cümledeki bir sonraki kelimeyi tahmin etmesi öğretilirken kullanılan yönteme benzer. Bunun sonucunda araştırmacılar, birçok görev için özelleştirilebilecek bir temel model oluşturdular.

Google ekibi HeAR modelini COVID-19, verem gibi hastalıkları ve bir kişinin sigara içip içmediği gibi özellikleri tespit etmede kullanarak test etti. Modelin bu kadar geniş bir insan sesi yelpazesinde eğitilmiş olması, sınırlı veri kümeleriyle beslemelerde bile başarılı sonuç alınabileceği anlamına geliyor.

Google’ın kullandığı bu büyük veri, sağlık araştırmalarına ciddi boyutta bir yenilik katıyor. Yapılan araştırma ve sonucunda oluşturulan model, yapay zekanın sağlık alanında kullanılması konusunda bir kilometre taşı olabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz