Apple, AB düzenlemelerine uyum sağlıyor: iOS 18 özellikleri!

0
272 Okunma

Avrupa Birliği, 27 üye ülkesiyle beraber son zamanlarda dijital piyasalardaki rekabeti korumak ve geliştirmek amacı ile Dijital Piyasalar Kanunu’nu yürürlüğe koymuştu. Bu yasa sayesinde işletmeler ve tüketiciler arasında belli kurallar konmuş oldu. Böylelikle de hem işletmelerin hem de tüketicilerin aleyhine aksiyon alınmasının önüne büyük ölçüde geçilmiş oldu. Fakat bu Dijital Piyasalar Kanunu’ndan Apple’ın yeni güncellemesi olan iOS 18 de etkilenecek gibi duruyor. Peki ne tür değişiklikler yapıldı? İşte detaylar…

Apple, iOS 18’de yerleşik uygulamaları silmeye izin verecek!

Yeni gelecek yazılım güncellemesi iOS 18 ve iPadOS 18 ile beraber, Apple, kullanıcılarına daha fazla özgürlük tanımayı planlıyor. Bu amaç doğrultusunda Apple’ın daha önce hiç eklemediği özellikler gelecek. Örneğin, artık Apple’a ait olmayan uygulamalar varsayılan olarak ayarlanabilecek. Bu uygulamaları ise indirdikten hemen sonra Ayarlar bölümüne yeni eklenecek olan Varsayılan Uygulamalar bölümünden hızlıca varsayılan uygulamanıza çevirebileceksiniz.

Apple iOS 18 güncelleme avrupa

Yalnızca tarayıcılar, mail uygulamaları, uygulama mağazaları gibi yerleşik uygulamaları değil aynı zamanda aramalar, mesajlar, navigasyon ve hatta çeviri uygulamalarınız için bile varsayılan uygulama özelliğini kullanabileceksiniz. Kısacası Avrupa Birliği’ndeki iPhone ve iPad’ler çok daha fazla kişiselleştirilebilir olabilecekler. Bu sayede örneğin tarayıcı olarak yalnızca Safari uygulamasına bağlı kalmadan cihazınızı istediğiniz gibi kullanabileceksiniz.

Varsayılan uygulamaların yanı sıra Apple, artık yerleşik uygulamaları da silme özgürlüğü tanıyacak. Bu yıl içinde önümüzdeki aylarda gelmesi planlanan güncelleme ile artık App Store, Mesajlar, Kamera, Fotoğraflar ve Safarş uygulamalarını cihazınızdan silebileceksiniz.

iOS 17 ve iOS 18 beta sürümlerinde hata çıktı: Ana ekran çöküyor!

Bu iki şaşırtıcı özelliğin dışında bir yeni özellik daha geleceği düşünülüyor. Artık AB’deki Apple kullanıcıları varsayılan tarayıcılarını değiştirebilecekler. Varsayılan tarayıcının seçildiği ekranda cihazınızda yüklü olan tarayıcılar özellikleri ile beraber detaylı olarak sizlere gösterilecek. Eğer seçtiğiniz tarayıcıyı sonradan değiştirmek isterseniz de ayarlardan rahatça değiştirebileceksiniz. Safari dışında bir tarayıcıyı varsayılan tarayıcınız yaparsanız ve eğer Safari sizin ana ekranınızda yer alıyorsa, yeni seçtiğiniz tarayıcı otomatik olarak Safari’nin yerini alacak.

Apple, AB’nin Dijital Piyasalar Kanunu çerçevesinde iOS 18 güncellemesi için bu yenilikleri getirecek. Peki siz bu yeni kişiselleştirilmiş yenilikler hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı ve görüşlerinizi merakla bekliyoruz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz