ABD ile Avrupa Birliği teknolojik gerilimi azaltacak

0
60 Okunma

ABD ile Avrupa Birliği, uzun süredir devam eden ticaret gerilimini yumuşatmak amacıyla 27 Temmuz 2025 tarihinde İskoçya’da tarihi bir anlaşmaya imza attı. ABD Başkanı Donald Trump ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in ortak açıklamasıyla duyurulan bu anlaşma, iki taraf arasındaki ekonomik ilişkileri yeniden şekillendirmeyi ve özellikle teknoloji ile sanayi sektörlerinde yaşanan gerilimi azaltmayı hedefliyor.

ABD ile Avrupa Birliği ticaret anlaşması imzaladı

Otomotivden enerjiye, savunma sanayinden yüksek teknolojiye kadar birçok kritik alanı kapsayan bu anlaşmanın, uluslararası ticaret dengelerinde önemli etkiler yaratması bekleniyor.

En dikkat çekici adımlardan biri, Avrupa’dan ABD’ye ithal edilen ürünlere yönelik gümrük tarifelerinde yapılan düzenleme oldu. Trump yönetiminin daha önce %30’a kadar yükseltmeyi planladığı gümrük vergileri, yeni anlaşmayla %15’e düşürüldü. Bu oran, özellikle Alman ve Fransız otomobil üreticilerini rahatlatacak bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Önceden uygulanan %27,5’lik tarife ile kıyaslandığında bu değişiklik, Avrupa için önemli bir ekonomik kazanım niteliği taşıyor. ABD ise bu oranların, ticaret açığını kapatma ve dengeyi sağlama yönünde bir adım olduğunu savunuyor.

Anlaşma yalnızca tarifelerle sınırlı kalmayarak enerji ve teknoloji alanlarını da kapsayan geniş bir ekonomik iş birliğine zemin hazırlıyor. Avrupa Birliği, önümüzdeki üç yıl içinde ABD’den 750 milyar dolar değerinde enerji ve yarı iletken ürünü almayı taahhüt etti. Bu alımlar arasında petrol, doğal gaz ve nükleer yakıt gibi stratejik kaynaklar öne çıkıyor.

Yeni Apple Home ürünleri karşımıza çıkıyor

Aynı dönemde AB tarafından ABD’ye yapılacak 600 milyar dolarlık doğrudan yatırımın büyük bir kısmı savunma sanayine yönlendirilecek. Siber güvenlik, askeri ekipman üretimi ve ortak teknoloji projeleri bu kapsamda yer alıyor. Trump, yapılan anlaşmayı “şimdiye kadar yapılmış en büyük ticaret anlaşması” olarak tanımladı.

Bununla birlikte, bazı ürünler için vergi muafiyeti de sağlandı. Uçak ve parçaları, jenerik ilaçlar, bazı kimyasallar, yarı iletken üretim ekipmanları, belirli tarım ürünleri ve doğal kaynaklar bu kapsamda değerlendiriliyor. Ancak çelik, alüminyum ve alkollü içkiler gibi bazı başlıklarda ise taraflar henüz uzlaşma sağlayamadı.

Özellikle çelik ve alüminyumda mevcut %50’lik yüksek tarifenin korunması, Avrupa tarafında eleştirilere neden oldu. Avrupa Komisyonu, bu ürünlerde kota sistemine geçilmesi yönünde önerilerde bulunsa da görüşmelerin sürdüğü belirtiliyor.

Genel olarak bakıldığında bu anlaşma, transatlantik ticaret ilişkilerinde istikrarı pekiştirmeyi, yatırım ortamını daha öngörülebilir hale getirmeyi ve stratejik iş birliğini derinleştirmeyi amaçlıyor. Ancak Avrupa’da bazı ekonomik çevreler, %15’lik tarifenin hâlâ yüksek olduğu görüşünü dile getiriyor.

Ayrıca, ABD’ye yapılacak büyük çaplı yatırımların Avrupa ekonomisinde dengesizlik yaratabileceği yönünde endişeler de bulunuyor. Buna rağmen uzmanlar, özellikle otomotiv ve enerji sektörlerinde yeni ihracat fırsatları doğacağını ve teknoloji iş birliklerinin ivme kazanacağını öngörüyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz