Yiyeceklerinizi bozulmaktan koruyan mikrosensör ortaya çıktı

0
312 Okunma
Akıllı ev cihazlarından sonra kablosuz olarak yiyeceklerin ısılarıyla ilgili veri aktarımı yapabilen, akıllı olmakla birlikte ‘sindirilebilir‘ özellikte de olan bir mikrosensör üretildi. Bu üretimin oldukça fazla ilgi çektiği ise gelen bilgiler arasında yer alıyor. Biçim itibariyle sert olmakla birlikte, güvenli şekilde hazmedilebilecek biyomateryaller artık her yerden temin edilebiliyorlar ve bu ülkemizde de oldukça fazla tercih edilebilen bir yöntem gibi duruyor.
Bu tip bir teknolojiyi tıbbi implantlarda, doğada kullanılan sensör ve giyilebilir cihazlarda, kullanılıp atılabilir cihazlarda bulmak mümkün bir hale geliyor. Fakat, aynı zamanda hazmedebileceğiniz cinste bir sensör yapmak ise oldukça zordu ama artık bu olayda oldukça bir değişiklik meydana geldi. İşte İsviçre’li araştırmacıların yaptıkları şey de tam olarak böyle bir şeydir diyebiliriz. İnce ve yenilebilir özelliğe sahip olan bu sensör herhangi bir yiyeceğe konularak, yemeğin sıcaklığını kablosuz olarak kullanıcısına bildiriyor.

YİYECEKLER ÇOK DAHA DAYANIKLI HALE GELECEK!

Post doktorasını yapmakta olan Giovanni Salvatore adlı araştırmacının yönetimindeki araştırma ekibi bulgularını, ‘Advanced Functional Materials’ adlı dergide yayınladılar. Süper incelikteki mikrosensörlerin yapım maddeleri mısır ve patates nişastası, insanların hazmedebilecekleri türde magnezyum ve suda çözünebilen silikon dioksit ve nitrit’ten oluşuyor. Sensör, 16 mikrometrelik inceliğiyle, 100 mikrometre kalınlığındaki insan saçından daha ince.

Salvatore yaptığı açıklamada “Avrupa’ya yapılan nakliyatlarda Japonya’dan gelen balıkların içerisine bu sensörü yerleştirebiliriz açıklamasında bulununca ortalık karıştı. Böylece balıkların yeterince soğuk derecelerde tutulup tutulmadıkları sürekli olarak gözlem altına alınabilir” diyor. Tabii bu sensörün sadece hazmedilebilir olması yeterli gelmiyor. Zira yiyeceklerin karıştırılması gibi güç uygulanan durumlara karşı da oldukça dayanıklı olması bir diğer zorunluluk.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz