Alibaba, yapay zeka destekli giyilebilir teknolojilere adım atarak Quark AI adını verdiği iki yeni akıllı gözlük modelini tanıttı. Gelişmiş yapay zeka özellikleriyle donatılan bu cihazlar, şirketin kendi büyük dil modeli Qwen ve dijital asistanı Querk ile entegre şekilde çalışıyor. Meta’nın Ray-Ban ile geliştirdiği AI gözlüklerine doğrudan rakip olarak konumlanan Quark AI modellerinin, yıl sonuna kadar piyasaya sürülmesi hedefleniyor.
Alibaba yapay zekalı akıllı gözlüklerini duyurdu
Yeni gözlükler, tasarım açısından sıradan bir gözlük görünümünü korurken, içerdikleri teknolojiyle dikkat çekiyor. Donanımsal olarak entegre kamerayla gelen cihazlar, sesli komutlarla çalışabiliyor ve kullanıcıya çok sayıda işlev sunuyor. Bunlar arasında çevrim içi arama yapma, müzik çalma, gerçek zamanlı dil çevirisi ve konuşma özetleme gibi özellikler bulunuyor. Bu sayede gözlükler, yalnızca bir aksesuar değil, aynı zamanda pratik bir dijital asistan olarak konumlanıyor.
Alibaba’nın kendi dijital hizmetleriyle bu gözlükleri entegre etmesi de planlanıyor. Çin’de geniş bir kullanıcı kitlesine sunulan navigasyon, online alışveriş, bilet satın alma gibi servislerin Quark gözlükler aracılığıyla doğrudan erişilebilir hale gelmesi, kullanıcı deneyimini önemli ölçüde dönüştürmeyi amaçlıyor. Bu sayede gözlükler, günlük hayatın birçok alanında akıllı telefonun yerini alabilecek bir araç haline gelebilir.
Yeni Apple Home ürünleri karşımıza çıkıyor
Henüz cihazların batarya ömrü, işlemci gücü, fiyatı gibi teknik detayları paylaşılmış değil. Ancak dikkat çeken bir diğer unsur, Alibaba’nın yapay zeka alanındaki yatırımlarının da bu ürünle birlikte öne çıkması. Şirketin geliştirdiği Qwen adlı büyük dil modeli ailesi, global ölçekte OpenAI ve Google gibi devlerle kıyaslanabilecek kapasitede olduğu belirtiliyor.
Çin merkezli teknoloji firmalarının giyilebilir yapay zeka ürünlerine olan ilgisi yeni değil. Daha önce Xiaomi de benzer bir cihaz tanıtmıştı. Bu tür yapay zekâ gözlüklerinin bilgiye erişim ve iletişim şeklimizi köklü biçimde dönüştürme potansiyeli bulunuyor. Dolayısıyla sadece Çin’de değil, küresel pazarda da daha fazla teknoloji devinin bu alana yatırım yapması kaçınılmaz görünüyor.