Gizli anlaşma ortaya çıktı: Apple, Rusya’daki App Store’dan birçok VPN uygulamasını kaldırdı!

0
24 Okunma

Rusya, 2022 yılında Ukrayna’yı olan işgal etti. Bu işgal zaman içinde savaşa dönüştü ve hala devam ediyor. Savaşın fiziksel etkileri, dijital medyayı da etkiliyor. Birçok şirket, Ukrayna’yı işgal ettiği gerekçesiyle Rusya’ya ambargo uyguladı. Rus hükümeti ise buna erişim engeli getirerek karşılık verdi. Fakat bugün ortaya çıkan bir rapora göre Apple, Rusya’daki App Store mağazasından birçok VPN uygulamasını kaldırdı! Haberin detaylarına hep birlikte göz atalım.

Apple, App Store’dan 60 VPN uygulamasını kaldırdı

Bugün yayınlanan bir habere göre Apple, sadece 2024 yılının yaz mevsiminde Rusya’daki App Store’dan tam 60 VPN uygulamasını kaldırdı. Kaldırılan uygulamalar arasında NordVPN ve ExpressVPN gibi önemli uygulamalar da yer alıyor.

Teknoloji devi, son olarak savaşın başlamasından günümüze kadar da toplamda 98 uygulamayı mağazadan kaldırmış oldu. Apple’ın VPN uygulamalarını mağazadan kaldırması, Rusya devletinin sansür uygulamalarına katkıda bulunduğu düşünülüyor.

GreatFire direktörü Benjamin Ismail, Apple’ın Rusya’da 60 VPN uygulamasını kaldırması ile ilgili şu sözleri söyledi:

“Apple’ın Rusya App Store’dan yaklaşık 60 VPN uygulamasını sessizce kaldırması yalnızca endişe verici değil aynı zamanda dijital özgürlük ve gizliliğe doğrudan bir tehdittir”

Ismail, Apple’ın bu konu hakkındaki davranışının insan hakları ihlali olduğunu belirtiyor. Çünkü Rusya işgal nedeniyle birçok sosyal medya platformu tarafından ambargoya uğradı. Rus hükümeti ise hem buna karşılık olarak hem de bilgi sızmasını engellemek için birçok platforma ve siteye erişim engeli getirdi. Rus halkı ise VPN aracılığıyla erişim sağlıyor.  Apple’ın bu hareketi ise Rus hükümetinin dijital medya kontrolünü daha kolay hale getiriyor. Konuyla ilgili Apple’a tepki yağıyor.

Apple, bazı iPad ve Mac modellerini üretimden kaldırabilir! İşte o cihazlar

Siz okuyucularımız bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi Yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz