Yapay zekanın gelişimi tüm dünyanın gündeminde. Öyle ki birçok şirket, kendi yapay zeka aracını üretirken kullanıcılar da kendi işlerine uygun yapay zeka araçlarını sık sık kullanıyor. Fakat yapay zekanın bu kadar çok kullanımı çevreyi de kötü etkiliyor. Konuyla ilgili yapılan araştırmada çevreye olan zararı gözler önüne serildi. Sonuçlar, ekolojik denge açısından dikkat almaya değer sonuçlar elde etti. Peki, yapay zeka çevreyi nasıl etkiliyor? Haberin detaylarına hep birlikte göz atalım.
ChatGPT e-posta yazmak için bile çok yüksek enerji harcıyor
Yapay zeka araçlarının kullanımı her geçen gün artıyor. Fakat bu artış, çevreye büyük bir zarar veriyor. Yapılan bir araştırmaya göre ChatGPT, 100 kelimelik basit bir e-posta yazmasını isteyince bir şişe su ve 14 LED ampulün aynı anda bir saat boyunca yaktığı kadar enerji harcıyor.
Hesaplamalara göre çalışan her on Amerikalıdan biri haftada sadece bir kez e-posta yazmak için ChatGPT kullanırsa bir yıllık dönemde yapay zeka aracının 435 milyon litre su tüketeceği ve 121.517 megawatt-saat elektrik yakacağı anlamına geliyor.
Bu durum ise çevreye büyük oranda zarar veriyor. Hem de sadece şimdilik bu miktarda enerji harcıyor. Yapay zeka aracının gelişmesi ve yeni özellikler kazanması, durumu daha kötü hale getirecektir.
ChatGPT’nin bu kadar çok su tüketmesinin nedeni olarak yapay zeka veri merkezlerinin hesaplamalar yaparken ısı yaymasından kaynaklı kullanılan sular gösteriliyor. Bu tesisleri soğutmak için yüksek miktarda su kullanılıyor. Elektriğin ucuz olduğu ya da su kıtlığı olan yerlerde ise yapay zeka veri merkezleri sunucularını soğutmak için klima kullanarak enerji harcanıyor.
Tüm sonuçlar, yapay zekanın verdiği çevreye zararı gözler önüne seriyor. Yapay zeka araçlarının ve kullanımının her geçen gün artması çevreye ciddi bir zarar vereceğini açıkça gösteriyor.
Siz okuyucularımız bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi Yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.