Çin, Elon Musk’ın hayal ettiği ancak çeşitli nedenlerle hayata geçirilemeyen Hyperloop projesine benzer bir sistemi kendi olanaklarıyla geliştirmeye başladı. Shanxi eyaletinde kurulan 2 kilometrelik test hattı, 2024 yılı Temmuz ayında faaliyete geçti. Çinli mühendisler, bu projede geleneksel çelik tüp yerine oluklu çelik genleşme derzleriyle güçlendirilmiş çelik-beton borular kullandı. Bu yapı, sistemin iç ortamını vakuma yakın basınçta tutarak enerji kaybını en aza indiriyor ve maliyeti düşürüyor.
Çinliler, Hyperloop benzeri projeyi hayata geçirecek
Yeni yapı malzemeleri sayesinde inşaat maliyetlerinin yüzde 60 oranında azaltıldığı ifade ediliyor. Bu da sistemin ekonomik olarak uygulanabilirliğini artırıyor. Çin’in geliştirdiği bu modelde, girdap akımlarını en aza indirmek için düşük karbonlu ızgaralar tercih edildi. Bu ızgaralar, süpersonik hızlara ulaşması hedeflenen kapsüller için gerekli olan stabiliteyi sağlamada kritik rol oynuyor.
Sistemde kullanılan beton da oldukça özel. Basınca dayanıklı, çatlamaya karşı dirençli, bazalt lifiyle güçlendirilmiş özel beton ve cam lifi takviyeleriyle yapı sağlamlaştırıldı. Ek olarak, lazerle yönlendirilen sensörler ve yapay zeka destekli manyetik sönümleyiciler sayesinde, kapsülün manyetik ray üzerinde dengede kalması sağlanıyor.
Bu uygulama, iPhone’ların pil ömrünü azaltıyor!
Test hattının genişletilmesine yönelik planlamalar tamamlanmış durumda. Ancak sistemin ulusal düzeyde uygulanabilir bir ulaşım ağına dönüşebilmesi için büyük ölçekli yatırımlar gerekiyor. Çin’in bu projeyi başarıyla ölçeklendirmesi halinde, gelecekte ulaşım teknolojilerinde yeni bir dönemin kapılarını aralayabilir.