Coldplay, ABD’deki Stanford Stadyumu konserinde sahne arkasının ve C sahnesinin enerji ihtiyacını ilk kez baskılı, organik güneş panelleriyle karşıladı. Avustralya merkezli Kardinia Energy tarafından geliştirilen bu teknoloji, canlı etkinliklerde kullanılan en geniş ölçekli mobil güneş enerjisi uygulamalarından biri olarak dikkat çekiyor. Sistem, toplamda 550 metrekarelik ve rulo halinde taşınabilen, film tabanlı panellerden oluşuyor. Kurulumu sadece iki kişi tarafından iki saatten kısa sürede tamamlanabiliyor.
Coldplay, konserinde güneş paneli kullanmaya hazırlanıyor
Bu paneller, silikon yerine karbon bazlı yarı iletken polimerlerin plastik yüzeylere basılması prensibiyle üretiliyor ve üretiminde özel makineler yerine dönüştürülmüş şarap etiketi yazıcıları kullanılıyor. Verimlilik açısından geleneksel silikon panellere kıyasla daha düşük performans gösterse de, hafif ve esnek yapısıyla hızlı kurulum gereken geçici sahneler, statlar ve afet bölgeleri gibi alanlar için ideal.
Coldplay’in konserlerinde bu panellerin ürettiği enerji, sahne ekipmanları ve aydınlatmayı beslemek üzere bataryalarda depolanıyor. Bu teknoloji 19 ülkede, 21 farklı stadyumda başarıyla uygulandı ve her konser sıfır emisyon hedefiyle gerçekleştirildi; fosil yakıtlı jeneratörler kullanılmadı.
Apple TV uygulaması yenileniyor
Kardinia Energy, Coldplay işbirliği sayesinde 2,25 milyon dolarlık hibe aldı ve dünyanın ilk ticari baskılı güneş paneli üretim tesisini kurmayı planlıyor. Bu paneller, silikon bazlı muadillerine göre yaklaşık on kat daha düşük maliyetle üretilebiliyor ancak aynı enerjiyi sağlamak için dört kat daha fazla yüzey alanı gerekiyor.
Coldplay’in, baskılı güneş panellerini 2025 sonuna kadar dünya turnesinde kullanması ve farklı iklimlerde sistem performansını gözlemlemesi planlanıyor. Bu teknoloji, konser sahneleri dışında afet bölgeleri gibi çeşitli kullanım alanlarında da yeni bir enerji çözümü sunuyor.