Huawei yeni çip hamlesi yapıyor

0
13 Okunma

Huawei, yapay zeka alanındaki küresel rekabette önemli bir strateji değişikliğine giderek Ascend serisi çiplerini Çin pazarı dışına taşımaya hazırlanıyor. Şirket, bugüne kadar büyük ölçüde iç pazara odaklanan bu gelişmiş yapay zeka donanımlarını 2026 yılından itibaren Güney Kore’de resmi olarak satışa sunmayı planlıyor. Bu adım, özellikle ABD’nin teknoloji kısıtlamaları nedeniyle Nvidia çözümlerine erişimde zorlanan ya da alternatif arayışında olan uluslararası şirketleri hedefleyen yeni bir açılım olarak görülüyor.

Huawei çiplerini Çin dışına çıkarıyor

Huawei Kore CEO’su Balian Wang, Seul’de düzenlenen bir etkinlikte yaptığı açıklamada, şirketin önümüzdeki yıldan itibaren Güney Koreli müşterilere yapay zeka hesaplama kartları ve veri merkezi çözümleri sunacağını doğruladı. Wang, Huawei’nin yaklaşımının yalnızca çip satışıyla sınırlı olmadığını, ağ altyapısı, depolama çözümleri ve yüksek performanslı hesaplamayı kapsayan uçtan uca sistemler geliştirdiklerini vurguladı. Bu bütüncül yapı, Huawei’nin çözümlerini Nvidia’nın hâkim olduğu pazarda güçlü bir alternatif olarak konumlandırmayı amaçlıyor.

Güney Kore pazarına sunulacak Ascend 950 serisi, farklı kullanım senaryolarına hitap eden iki ayrı varyanttan oluşuyor. Ascend 950PR modeli, öneri motorları ve veri ön işleme gibi yoğun hesaplama gerektiren iş yüklerine odaklanırken, Ascend 950DT modeli ise yüksek bellek bant genişliği sayesinde büyük dil modellerinin eğitimi ve çıkarım süreçleri için optimize ediliyor. Bu ayrım, Huawei’nin farklı ölçek ve ihtiyaçlara sahip yapay zeka projelerine daha esnek çözümler sunmasını sağlıyor.

Yeni nesil Ascend çiplerde Huawei’nin kendi geliştirdiği yüksek bant genişlikli bellek teknolojisi kullanılıyor ve bu sayede 4 TB/s seviyelerine ulaşan veri aktarım hızları vaat ediliyor. Ayrıca bu çiplerin Atlas SuperPod adı verilen büyük ölçekli sunucu kümeleri halinde sunulması, sistemlerin hem performans hem de ölçeklenebilirlik açısından daha güçlü hale gelmesini sağlıyor. Bu yaklaşım, veri merkezi tarafında kurumsal müşterilere daha kapsamlı bir altyapı sunma hedefinin bir parçası olarak değerlendiriliyor.

Huawei’nin küresel açılımı yalnızca donanımla sınırlı kalmıyor. Şirket, kendi geliştirdiği ve açık kaynak yapısına kavuşturduğu HarmonyOS işletim sistemini de Güney Kore’deki kurumsal kullanıcıların hizmetine sunmayı planlıyor. Akıllı telefon pazarında kısa vadede güçlü bir geri dönüş sinyali verilmese de, endüstriyel uygulamalar ve veri merkezi yazılımları üzerinden yeni bir ekosistem oluşturulması hedefleniyor. Huawei’nin bu agresif genişleme hamlesi, teknoloji dünyasında yapay zeka odaklı yeni bir yol haritası olarak yorumlanırken, şirketin artan küresel talebi karşılayacak üretim kapasitesine ulaşıp ulaşamayacağı ise önümüzdeki dönemin en kritik başlıklarından biri olarak öne çıkıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz