Karanlık mod özelliği gerçekten de batarya ömrünü uzatıyor mu?

0
1.608 Okunma
karanlık mod özelliği

Karanlık mod hakkında çok fazla şey konuşuldu ve konuşulmaya devam ediyor. Göz sağlığı için yararlı olmadığı iddia edilen karanlık mod artık akıllı telefonların bünyelerinde yer alıyor. Android ve iOS tarafında gördüğümüz karanlık mod bulunuyor olsa da bununla beraber birçok uygulama da artık karanlık mod özelliği ile karşımıza çıkıyor.

Yakın zaman önce karşımıza çıkan Instagram’ın karanlık modu çok sevenler olduğu gibi eleştirenler de bulunuyor. Gmail ve benzeri birçok kullanıcıya sahip uygulama karanlık tarafa geçmiş durumda. Ama gerçekten de karanlık mod batarya ömrünü uzatıyor mu? Bu sorunun cevabını arayan PhoneBuff adlı YouTube kanalı karanlık mod ve normal mod kıyaslaması yaparak akıllı telefonların batarya ömrüyle ilgili ufak bir test yapıyor.

Facebook karanlık modu deniyor!

Karanlık mod özelliği batarya tüketimini azaltıyor

Öncelikle iddia edilen şeyden bahsedelim. OLED ve AMOLED ekranlarda siyah renkler için özellikle bir enerji kaybı yaşanmıyor. Bu nedenle karanlık modun bu ekranlarda batarya ömrünü artırdığı söyleniyor. LCD ekranlar için bu geçerli değil. Yani LCD bir ekrana sahipseniz karanlık modun size batarya anlamında bir faydası bulunmuyor.

Söz konusu videoda da belirtildiği gibi Android ya da iOS cihazlarda bu durum pek değişmiyor. OLED ekrana sahip her cihaz için geçerli olan bu testler, LCD ekranlar için de geçerli olarak görülüyor. OLED ekrana sahip cihazlara kısaca bakıldığında iPhone XS, iPhone 11 Pro ve iPhone 11 Pro Max gibi iPhone’ları görüyoruz bunun yanında Samsung Galaxy S10 ve Samsung Galaxy Note 10 da karanlık mod ile tasarruf sağlıyor.

karanlık mod özelliği

Ülkemizde de çok sevilen Huawei P30 ve Mate 20 serisi de karşımıza karanlık mod ile batarya tüketimini azaltan akıllı telefon olarak çıkıyor. Ancak bununla beraber LCD ekrana sahip akıllı telefonlar iPhone 11, iPhone XR, iPhone 8 ve Plus, iPhone 7 ve Plus, karanlık mod özelliği ile batarya tüketiminde bir değişiklik olmuyor.

PhoneBuff söz konusunu OLED ekranlı iPhone XS ile yaptığı testlerinde görülüyor ki karanlık mod ile normal mod arasında önemli bir performans değişimi oluyor. Akıllı telefonunu karanlık mod ile kullanmak yaklaşık olarak yüzde 30’luk bir şarj farkı ortaya çıkıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz