Mars’ı yaşanabilir hale getirmek için yeni bir fikir gündemde!

0
747 Okunma

NASA, 2030’lu yıllarda Mars’a insan göndermeyi planlıyor. Ayrıca Elon Musk da Kızıl Gezegen’i kolonileştirme planları yapıyor. Tabi bu planlar şu an kulağa bilim kurgu gibi geliyor olabilir. Ancak yapılan yeni bir araştırmaya göre Mars’ta yaşam düşünüldüğü kadar zor olmayabilir.

Mars’a sera etkisi uygulanabilir

Araştırmaya göre Mars’ı daha yeşil, daha sıcak, daha yaşanabilir bir gezegene dönüştürmek mümkün. Bunun yolu ise sera etkisi. Sera etkisi, Dünya üzerinde olumsuz bir etkiye sahip bunun sebebi de gezegenimizin aşırı ısınması. Bilimsel olarak ifade edersek sera etkisi, Dünya üzerinden yansıyan ışınların atmosferdeki bazı gazlar tarafından tutulması ve Yerküre’de ısınmayı büyük oranda artırması. Bu durum Dünya’da olumsuz sonuçlara sebebiyet verse de Mars’ı daha yaşanabilir yapabilir.

Mars atmosferine minik parçacıklar enjekte ederek sera etkisine benzer bir durum elde edilebilir. Bu parçacıklar gezegenin sadece birkaç ay içinde muhtemelen 10 santigrat dereceden fazla ısınmasına sebep olacaktır.

Elbette, bu olay anlatıldığı kadar kolay değil. Çünkü araştırmaya göre her yıl 2 milyon tondan fazla parçacık gerekecek. Parçacıklar Mars tozundan kolayca üretilebilir yine de böylesine büyük bir projenin genel maliyeti konusunda da endişeler var.

Sera etkisi fikri gerçekten ilham verici ve terraforming yani bir gezegenin ya da uydusunun koşullarını Dünya’ya benzetme fikirleri açısından biraz olağan dışı görünüyor. Ancak bu fikir Mars’ı en azından bir dereceye kadar yaşanabilir kılabilir.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

Avatar 3’ün resmi ismi açıklandı!

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz