Meta Ray-Ban gözlük, herkesin verisini saniyeler içinde bulabiliyor

0
27 Okunma

Meta, 2024 yılında Ray-Ban akıllı gözlüğünü tanıttı. Akıllı gözlük, video kaydetme ve fotoğraf çekme gibi birçok özelliğe sahip. Bu özelliklerin gizlilik ve güvenliği ihlal ettiği tartışması uzun süredir gündemde yer alıyor. Fakat bugün yayınlanan bir haberde Meta Ray-Ban gözlüklerinin saniyeler içinde insanların bilgilerine ulaşabileceği de ortaya çıktı.

Meta Ray-Ban akıllı gözlük güvenlik sorunununa neden olabilir

Harvard Üniversitesi’nden AnhPhu Nguyen ve Caine Ardayifo isimli iki öğrenci, Meta Ray-Ban akıllı gözlükleriyle ilgili dikkat çekici bir çalışmaya imza attı. Bu çalışmada gözlüğün kamera özelliği ve Instagram bağlantısı kullanıldı.

İki öğrenci, akıllı gözlüğün söz konusu özelliklerini kullanarak insanların yüzlerini taradı ve Instagram’a aktarıp taradığı insanların kim olduğunu ortaya çıkardı. Böylece gözlük üzerinden insanların kim olduğu sosyal medya aracılığıyla ortaya çıktı.

Meta Ray-Ban, gözlükleri insanların isimleri dışında ayrıca adres, telefon numarası, hangi okulda okuduğu gibi bilgileri de ortaya çıkarıyor. Konuyla ilgili açıklama yapan öğrenciler, söz konusu çalışmalarını yaparken Meta Ray Bans 2 modelini kullandıklarını açıklıyor. Bunun nedenini ise normal gözlüklerden neredeyse ayırt edilemez görüntüsü olmasından kaynaklandığını belirtiyor.

Bu çalışma her ne kadar başarılı olsa da güvenlik konusundan ihlallere neden olacağı öngörülüyor. İnsanların sadece yüzlerine bakarak izinleri olmadan kişisel bilgilerinin ortaya çıkarmanın fiziksel dünyada güvenlik ihlali yaratacaktır.

Öte yandan Ray-Ban akıllı gözlük, kısa süre önce yapay zeka desteği de kazandı. Akıllı gözlük yapay zeka desteği sayesinde kullanıcısının duyduklarını duyuyor, gördüklerini görüyor ve sorulan sorulara da yanıt verebiliyor. Gözlüğün bu özelliklerle kişisel asistan olarak kullanılması hedefleniyor.

Meta, yapay zeka asistanına ünlülerin seslerini ekledi!

Siz okuyucularımız bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi Yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz