İlk yapay zekası yasası yakında yürürlüğe girecek

0
541 Okunma
Avrupa Birliği, geçen mart ayında yapay zeka konusunu masaya yatırmıştı. Önümüzdeki süreçte yürürlüğe girmesi beklenen yapay zeka yasası, Avrupa Birliği Konseyi’nden son onayı aldı. Dünyada bir ilk olan bu düzenleme kapsamında yeni bir komite ve ofis kurulacak. Yasa; biyometri, yüz tanıma, eğitim veya istihdam gibi alanlarda yapay zeka kullanımını kısıtlayacak. Yapay zeka kullanan geliştiricilerin, AB pazarına erişim sağlamak için risk ve kalite yönetimi yükümlülüklerini karşılamaları gerekecek.

Yapay zeka yasası hangi yasakları kapsıyor?

Dünyada bu alanda ilk olan yasa, konuyu 4 farklı kategoride ele alacak. Bu kategorilerin adları Minimum risk, sınırlı risk, yüksek risk ve kabul edilemez risk. Çoğu yapay zeka aracı ilk olarak sadece sınırlı şeffaflık gereksinimleriyle karşı karşıya kalacak. Ancak risk kategorilerine dahil olan araçları daha katı düzenlemelerle karşılaşacak.
Örneğin sohbet botları gibi uygulamalar sınırlı risk olarak kabul edilecek ve daha hafif yükümlülüklere tabi olacak. Ancak duygu tanıma, sosyal puanlama, cinsel yönelim veya dini inançlar gibi hassas verileri çıkarmak kabul edilemez risk kategorisinde olacak. Avrupa Birliği Konseyi onayı önümüzdeki günlerde resmi gazetede yayınlanacak. Dünyada bu alanda ilk olan yasa, 20 gün sonra AB genelinde yürürlüğe girecek. AB’li yetkililere göre bu yasa Avrupa Birliği için önemli bir dönüm noktası niteliğinde. Yasa, uygulama geliştiricilerinden ne talep edileceğini belirlemede kilit bir rol oynayacak. Ayrıca, yenilikçi uygulamalarının geliştirilmesini ve gerçek dünyada test edilmesini desteklemek için düzenleyici kurullar kurulacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz