Günümüzde gelişen teknolojinin etkilerinden biri olan kitap okuma oranlarının azlığı araştırmacıları da bu alanda çalışmalar yapmaya yöneltiyor. Kendimize her yıl daha fazla kitap okuyacağımız sözünü veriyoruz ancak bu konuda pek bir ilerleme gösterdiğimizi söylememiz çok zor. Bu konuda yapılan araştırmalar sonucu elde edilen bilimsel veriler de kitap okumanın neden önceliğimiz olması gerektiğini açıklıyor.
Pew Research Center‘ın yaptığı araştırma kapsamında Amerikalı yetişkinlerin yüzde 26‘sı geçtiğimiz yıl içinde bir kitap sayfası bile açmadıklarını itiraf etti. Eğer siz de bu dilimin içinde yer alıyorsanız bilimsel verilere bakarak kitap okumanın neden birçok alanda size fayda sağlayacağını inceleyeceğiniz yazımızı okumaya devam edin.
Kurgu romanlar yaratıcı düşünmenizi ve açık fikirli olmanızı sağlar
Toronto Üniversitesi‘nin kurgu kitapları okuyan öğrenciler ile kurgu kategorisi dışında kitap okuyan öğrenciler üzerinde yaptığı araştırma sonucunda, kurgu kitapları tercih edenlerin kavramsal idrak güçlerinin daha açık olduğu ortaya çıktı. Araştırma yazarı bir fizikçiden örnek vererek, kurgu romanlar okumayan bir fizikçinin ansiklopedik bilgilere sahip olabileceğini ancak yeni ve farklı semptomlarla karşılaştığında duraksayacaklarını ve tanı koymada zorlanacaklarını söylüyor.
Kitap okuyanlar daha uzun yaşıyor
Yale Üniversitesi‘nin 50 yaşın üzerindeki 3,635 kişi üzerinde yaptığı araştırmada, günde en az 30 dakika kitap okuyanların, kitap okumayan ya da sadece dergi okuyanlara nazaran ortalama 23 ay daha fazla yaşadığını ortaya koydu. Kişiye birçok alanda fayda sağlayan kitap okuma eylemi; konsantrasyon, düşünme yetenekleri, kelime bilgisi gibi zihinsel aktivitelerin sağlıklı yürütülmesini sağlıyor. Bunun dışında empati, sosyal algı, duygusal zeka ve bunun gibi farklı faktörlerinde yürütülmesine yardımcı oluyor ve tüm bu faktörler birleşince kişinin hayatta kalma süresine yardımcı oluyor.
Yılda 50 kitap okuyabilirsiniz
Haftada bir kitap okumak göz korkutucu görünebilir ancak meşgul insanlar için bile yapılabilecek bir eylem olduğunu söyleyen yazar Stephanie Huston, bu konuda yavan bir bahane üretemeyeceğini açıkladı. Yılda hedefini 50 kitap okumak olarak koyan yazar, telefonda sosyal medyada vakit harcamak yerine trende, otobüste, yemek aralarında kitabının sayfalarını çevirdiğini söylüyor. İki aydır bu hedefi gerçekleştirmek için harekete geçtiğini söyleyen Huston, daha huzurlu yaşadığını, tatminkar ve uyku kalitesinin yükseldiğini belirtiyor.
Başarılı insanlar kitap okuyor
Başarılı insanların kendilerini geliştirmeye daha yatkın ve istekli oldukları bilinirken yüzlerce başarılı girişimci kendilerini geliştiren kitapları paylaştılar. Paylaşılan liste içerisinde; Ben Horowitz’in The Hard Thing About Hard Things; Phil Knight’ın Shoe Dog; Jim Collins’in Good to Great; veRichard Branson’ın Losing my Virginity isimli kitaplar yer alıyor.