Ebeveynler için dijital çağ tavsiyeleri!

0
818 Okunma

Çocukların ‘dijital olarak büyüdüğü’ bir dünyada onların dijital kullanımı öğrenmelerine yardımcı olmak son derece önemli. Burada en büyük görev tabiki ebeveynlere düşüyor. Ailenin sürekli değişen dijital dünyaya karşı çocuklarını doğru bir şekilde yetiştirmesi gerekiyor. İşte ebeveynler için dijital çağ tavsiyeleri

Zaman planlaması yapın

Mecraları daima sizin ve aileniz için önemli değerleri göz önünde bulundurarak kullanın. Ebeveynlik tarzınız ile olan paralelliğe dikkat edin. Dikkatli ve uygun kullanıldığı zaman medya, günlük yaşamdan alınan verimi artırılabilir. Ancak bunun için zaman planı yapmalısınız. Düşüncesizce kullanılan mecralar aileyi yapması gereken birçok önemli etkinlikten alıkoyabilir. Örneğin; uyumayı, parka gitmeyi, egzersiz yapmayı ihmal etmeyin. 

İki dünyada da aynı ebeveyn olun

Ebeveynlik kuralları aslında hem gerçek dünyada hem de sanal dünyada aynı olmalı. Gerekli sınırları ayarlamak gerekiyor. Çocukların daima sınırlara ihtiyaç duyduğunu aklınızdan çıkarmayın. Çocuklarınızın gerçek dünyadaki arkadaşlarını tanıdığınız gibi sanal dünyada yaptıklarını ve edindikleri arkadaşları da takip edin. Çocuklarınızın hangi uygulamaları kullandığı, hangi platformlarda aktif olduğunu bilmek oldukça önemli.

Sınırları ayarlayın, oyun oynamaya teşvik edin

Bir önceki maddede dediğimiz gibi sınırları belirlemek gerekiyor. Bu durum kullanım süresinde de aynı. Makul sınırlamalarla çocuklarınızın dijital dünyada geçireceği vakti siz belirleyin. Bunu yaparken geleneksel oyunlardan faydalanabilirsiniz. 

Çocuğunuzu teknoloji ile yalnız bırakmayın

O oyun oynarken ya da video izlerken ona eşlik edin. Birlikte bir şeyler yapmak ona bağ kurmayı öğretir. Ona farklı bakış açıları kazandırabilmek için bu fırsatı iyi değerlendirmelisiniz. Ayrıca çocuğunuzla etkileşime girerek onun ne yaptığını daha iyi anlayabilir ve bir parçası olabilirsiniz. 

İyi bir rol model olun

Sanal dünyada edinilen özgüven insanlara hoş olmayan şeyler yaptırabiliyor. Burada da nezaketin ve görgünün önemli olduğunu ona öğretin. Çocuklar iyi birer taklitçi oldukları için, ilk olarak sizin bu şekilde davranarak ona rol model olmanız gerekiyor. Her şeyin makul şekilde eleştirilebileceğini ancak saygı duymanın son derece önemli olduğunu ona öğretmelisiniz. Bunu yaparken kendi davranış şeklinizi de sorgulayın. 

Yüz yüze iletişimin değerini öğretin

Küçük çocuklar iki yönlü iletişim kurarak öğrenir. Özellikle konuşmaya henüz başlamamış çocuklar için bu çok önemli. Onu dijitalde de görüntülü konuşma uygulamaları ile yüz yüze iletişim kurmaya teşvik edin. Çift yönlü iletişimin dil becerileri için çok önemli olduğunun yapılan araştırmalarla kanıtlandığını unutmayın. Bunun için uzakta olan akrabalarınız ile görüntülü konuşmalar düzenleyebilirsiniz. 

Belirli bir süre dijitale yaklaştırmayın

Görüntülü konuşmalar dışında, 18-24 aydan küçük çocukların dijital dünyada olması doğru değil. Bu aralıklardaki bebeğinizi dijitalden uzak tutun. 2-5 yaş arasındaki çocuğunuzun ekran süresini ise 1 saat ile sınırlandırın. Bu yaşlarda çocukların gerçek dünyayı tamamen anlaması gerekiyor. 

Teknoloji içermeyen bölgeler oluşturun

Yemek saatlerinde, aile toplantılarında ya da yatak odalarında teknoloji kendinizden uzak tutun. Böylece çocuklara teknolojinin belirli alanlarda kullanılması gerektiğini öğretmiş olursunuz. Ayrıca bu sayede onları aile ile daha fazla vakit geçirmeye, sağlıklı beslenmeye ve daha iyi uyumaya teşvik edersiniz.

Teknolojiyi bir emzik olarak kullanmayın

Bu günümüz ebeveynlerinin önemli bir kısmının yaptığı hata. Videolar, oyunlar çocukları sessiz tutmak için çok etkin bir yöntem olabilir. Ancak çocuklarınıza sakinleşmeyi öğretmenin tek yolu bu olmamalı. Onlara güçlü duyguları nasıl tanımlayacaklarını, sorunların nasıl yönetilmesi gerektiğini öğretmelisiniz. 

Mahremiyeti öğretin

Çocuklarınızın dijital dünyada bir içerik paylaşmadan önce bunun hiçbir zaman tamamen silinemeyeceğini öğrenmeleri gerekiyor. Gizlilik ve mahremiyetin önemini onlara doğru bir şekilde öğretin. 

Çocuklar her zaman çocuktur

Çocukların dijital dünyada varlık oluştururken birçok hata yapmaları oldukça normal. Onların hatalarını empati yoluyla çözmeye çalışın ve ders çıkarmayı öğretin. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz