Türkiye yıkıcı bir depremin ardından arama kurtarma çalışmalarını hala sürdürüyor. 110 saatin sonunda yapılan açıklamaya göre depremde 18 bin 991 kişi maalesef hayatını kaybetti. Yaralı sayısı ise 75 bin 523 olarak açıklandı. Hala umutlu haberler aldığımız şu günlerde daha fazla can kaybı olmamasını diliyoruz.
Enkaz çalışmaları profesyonel ekiplerce sürerken birçok farklı ekipman kullanılıyor. Teknolojinin bizlere getirdiği sıra dışı ürünler, canların kurtarılmasında da büyük rol oynuyor. İşte o cihazlardan biri de kalp ritmi atışını tespit ederek, enkaz altındaki depremzedeyi bulan: FINDER MK4.
MK4 FINDER, SpecOps Group Inc. tarafından geliştirilen bir radar teknolojisi, yaşam belirtilerini algılayabiliyor. Yazılım harikası olan bu cihaz arama ve kurtarma ekiplerinin, itfaiyecilerin ve kolluk kuvvetlerinin oldukça işine yarıyor. Sistem oldukça hızlı bir şekilde çalışıyor, bu sayede anında taramaya hazır hale gelebiliyor. Cihaz kurulduktan sonra ise iki dakika içerisinde sonuçları size aktarabiliyor.
Bu cihaz kalp atışı ve solunum üzerinden insanları tespit edilme kolaylığı sağlıyor. Bu durumdaki bir başka artı ise tespit yaparken depremzedenin bilincinin ne durumda olduğunun önemsiz olması.
Sadece bir el çantası büyüklüğünde olan FINDER MK4, IP67 sertifikasına sahip olmasından ötürü darbeye dayanıklı ve su geçirmiyor. 12 saat boyunca aralıksız çalışan teknoloji, moloz yığınlarında 9 metreye kadar katı betonlarda ise 6 metreye kadar sonuçlar verebiliyor.
NASA-JPL tarafından geliştirilen FINDER MK4 aslında yeni bir teknoloji değil. İlk olarak 2015 yılında kullanılan cihaz, Meksika ve Nepal afetlerinde büyük görev üstlendi.
Ürünün fiyatı ise 25 bin dolar seviyelerinde. Ancak Türkiye’ye yardım için 15 bin dolara gönderebileceği ifade ediliyor.
Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu cihazın arama kurtarma çalışmalarına etkisi ne seviyede olabilir?