Deprem Nedir? Türkiye’deki riskli bölgeler hangisi? Kontrol et!

0
347 Okunma

Bilindiği üzere ülkemiz, en etkin fay hattı kuşaklarının birinin üzerinde bulunmaktadır. Bu durum haliyle geçmişte de günümüzde de yıkıcı sonuçlar bırakmıştır.

Deprem Bölgeleri Haritası’na göre, yurdumuzun %92’sinin deprem bölgeleri içerisinde olduğu, nüfusumuzun %95’inin deprem tehlikesi altında yaşadığı bilinmektedir. Ayrıca büyük sanayi merkezlerinin %98’i ve barajlarımızın %93’ünün deprem bölgesinde bulunduğu kanıtlanmıştır.

Peki hiç merak ettiniz mi, deprem nedir? Ülkemizde fay hattı nerelerden geçer? Haberimizin devamını mutlaka okuyunuz!

DEPREM NEDİR?

Deprem, bilimsel açıklama ile; yer kabuğunun beklenmedik bir anda ortaya çıkan enerji sonucunda meydana gelen sismik dalgalanmalardır. Bu dalgalanmalar yeryüzünü sarsar ve deprem oluşur. Halk arasında depreme, zelzele dendiği bilinmektedir. Buna ek olarak seizma ve yer sarsıntısı kavramlarını da duyarız.

Bu kavramların yanı sıra deprem sonrası meydana gelen artçı deprem terimi ile de çokça karşılaşırız. Artçı depremler; ana depremden sonra meydana gelen sarsıntılara artçı sarsıntı denmektedir. Artçı sarsıntılar ana depremin hissedildiği merkezde gerçekleşir ancak büyüklük olarak ondan daha küçüktür. Eğer artçı sarsıntı ana depremden daha şiddetli gerçekleşirse bilinmelidir ki artçıdan önce meydana gelen deprem ana deprem değil öncü sarsıntıdır ve artçı sarsıntı adı verilen sarsıntı aslında ana depremdir.

FAY NEDİR? FAY HATLARI NERDEN GEÇER?

AFAD’ın resmi sitesinde yaptığı açıklamaya göre fay tanımı şu şekildedir: Yer kabuğunu oluşturan levhaların hareketleri sonucu oluşan gerilme ve sıkışmalar, yer kabuğunun bazı bölümlerinde yüzyıllar boyunca enerji biriktirir. Bu enerjiler zaman zaman ortaya çıkar. Yer kabuğundaki bu hareketli kesimlere FAY adı verilir.

Dünya üzerinden birçok ülke bu fay hatları üzerinde yer alıyor. Özellikle; Guatemala, Şili, Peru, Endonezya, İran, Pakistan, Portekiz, Türkiye, Yeni Zelanda, Yunanistan, İtalya, Japonya ve ABD gibi ülkelerde sıklıkla ve küçük şiddetlerde depremler meydana geliyor. Son olarak her yıl yaklaşık 500.000 deprem meydana geliyor ve bunların  sadece 100.000 kadarı hissediyoruz.

TÜRKİYE’DEKİ DEPREM RİSKİ OLAN ALANLAR NELERDİR?

Ülkemiz büyük bir deprem bölgesi. Aşağıdaki görselde ise Türkiye’nin deprem riskli olan alanlarını görüyorsunuz. Bu alanlardan birinci derece riskli bölgeler ise şu şekilde; İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.

Depremden en az etkilenen bölgeler ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman’dır.

Eğer siz evinizin riskli bölge olmasından şüphe ediyorsanız buraya tıklayarak kontrol edebilirsiniz.

Son 58 yıl içerisinde depremlerden, 58.202 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 122.096 kişi yaralanmış ve yaklaşık olarak 411.465 bina yıkılmış veya ağır hasar görmüştür. Sonuç olarak denilebilir ki, depremlerden her yıl ortalama 1.003 vatandaşımız ölmekte ve 7.094 bina yıkılmaktadır. Bu verilere 2022 yılı ve sonrası dahil değildir. Bir daha böyle büyük felaketler yaşamamak ümidi ile.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz