Yapılan son çalışmalar sonucunda dış ortam hava kirliliği, yaşlı erişkinlerde akciğer dışı kanser riskini arttırıyor. Düşük düzeyde hava kirliliğine maruz kalma bile prostat, kolorektal, meme ve endometrial kansere neden oluyor.
“Azaltmak için çalışmalıyız”
Harvard TH Chan Halk Sağlığı Okulu araştırmasına göre, ince partiküllü hava kirleticilerine (PM2.5) ve nitrojen dioksite (NO2) 10 yıllık bir süre boyunca kronik olarak maruz kalmanın prostat, kolorektal, meme ve endometrial kansere yakalanma riskini üst düzeylere çıkardığını söylüyor.
PM2.5, son birkaç aydır haberlerde çok sık yer aldı çünkü bu, ABD’yi kasıp kavuran Kanada orman yangını dumanından kaynaklanan bir hava kirleticisi. Geçmişte hava kirliliğinin akciğer kanseri için bir risk faktörü olduğu ve meme kanseri riskiyle bir bağlantı olduğu ortaya çıkmış olsa da, prostat, kolorektal ve endometriyal kanser riski üzerindeki etkilerini inceleyen çok az çalışma vardır.
Harvard TH Chan School’da araştırma görevlisi Yaguang Wei, “Bulgularımız, hava kirliliğinin belirli kanserlerin gelişiminde çok önemli bir risk faktörü olarak biyolojik olarak akla yatkın olduğunu ortaya çıkarıyor ve bizi hava kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki etkisini anlamaya bir adım daha yaklaştırıyor” dedi.
Halk Sağlığı Çevre Sağlığı Dairesi Başkanlığı. Wei, “Tüm popülasyonların temiz havaya eşit erişimini sağlamak için hava kirliliğinin etkilerini tam olarak tanımlamalı ve ardından onu azaltmak için çalışmalıyız” diye ekledi.