Kolon kanseri ve iltihaplanmasına son!

0
200 Okunma

Kolon kanseri ve  iltihaplanması ne yazık ki; çağımızın hastalığı olarak nitelendirilmekte. Imperial College London ve Francis Crick Enstitüsü’nün araştırmacılarından oluşturduğu yeni bir çalışma, ilk defa, belli bir kimyasalın nasıl üretildiğini açıklayan temel biyolojik mekanizmalardan birini ortaya çıkardı. Belirli sebzeleri yiyerek kolon kanseri  ve  iltihaplanmasını önlenebilir.

 

Araştırmalar, aril hidrokarbon reseptörü (AhR) olarak adlandırılan hayati bir proteine ​​odaklandı. Bağışıklık hücrelerinin aktivitesini modüle eden çevresel bir sensör gibi davranan bu molekül, bağırsaklardaki iltihaplanmayı düzenlemek için önemli bir faktör. Çalışmaların başlarında yapılan deneylere göre, AhR’den yoksun olarak modifiye edilen farelerin, kolon kanserine yol açan kontrol bağırsağı iltihabından hızlı bir şekilde ortaya çıktığı bulunmuştur.

AhR’ı uyarmanın anahtarı indol-3-karbinol (I3C) denilen bir kimyasalda bulundu. Bu kimyasal, brokoli, lahana ve lahana gibi sebzeleri, Brassica cinsinden bitkileri sindirdiğimizde bağırsaklarımızda üretilir. AhR’de eksik olan fareler, I3C ile zenginleştirilmiş gıdalarla beslendiklerinde, daha önce olduğu gibi aynı pro-inflamatuar özellikleri göstermediler. Daha da iyisi, zaten gelişmiş kansere sahip olan fareler I3C ile zenginleştirilmiş gıdaları beslediklerinde daha az ve daha iyi huylu tümörler geliştirdiler.

Stockinger, “Bitkilerin, bağırsak iltihabı ve kolon kanseri üzerindeki derin etkisini görmek çok çarpıcıydı” diyor. “Birçok sebze, AhR’ı bağırsakta uyarmaya çalışan kimyasallar üretiyor. AhR’ı teşvik eden kimyasalların yetersiz AhR stimülasyonunun neden olduğu kusurları düzeltebildiğini gördük.”

Bu yeni araştırma, geçtiğimiz yıl Pennsylvania State Üniversitesi’nden , farelerde brokoli açısından zengin bir diyet bulmanın bağırsak florasını ve bağışıklık fonksiyonunu iyileştirdiğini göstermekte. Bu çalışma, brokoli’nin bağırsaklardaki AhR aktivasyonuna bağlı olarak yararlı etkilerini öne sürmüştür. Bu yeni çalışma, sadece bu hipoteze, oyunda olabilecek kimyasal mekanizmayı daha doğrudan hedefleyerek ağırlık vermekte.

Geçen yıl Penn brokoli çalışması, günde üç buçuk bardak brokoli ile eşdeğer olarak çalıştı. Bu da dürüst olmak gerekirse, çoğu insan için gerçekçi bir teklif değil. Bu aşamada, bu sonuçların; sadece hayvan modellerinde gösterildiğini, ancak;  Gitta Stockinger’ın tavsiyelerine göre diyetinizde daha fazla sebze eklemeli!

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz