Akıllı telefon ve tablet kullananlara yaz önerileri

0
1.628 Okunma

Günlük hayatımızın vazgeçilmezi haline gelen akıllı telefon ve tabletler, son yıllarda edindikleri gelişmiş yeteneklerini bilgisayar seviyelerine yaklaşan işlemcilerine ve donanımlara borçlular. Sıcak yaz aylarında, özellikle tatilde yoğun güneş ışınlarına direkt maruz kalan akıllı telefonlar ve tabletler için doğru kullanım ipuçları oldukça değerli.

Türkiye’de e- kitap okuyucu tablet ve sonrasında Türkiye’nin ilk 3G destekli tabletini üreten Reeder, akıllı telefon ve tablet kullananlara yaz önerilerinde bulunuyor.

Doğrudan güneş ışınlarına dikkat!

Akıllı telefon ve tabletler başta olmak üzere, tüm elektronik cihazları kullanırken dikkat etmeniz gereken iki ayrıntı bulunuyor: Yüksek sıcaklık ve sıvı teması. Elektrik ve elektronik ürünlerin çalışması dolayısıyla ortaya çıkan ısı, yoğun güneş ışınlarıyla birleştiğinde tehlikeli boyutlara ulaşabiliyor.

Eğer güneşin altındaki bir masada telefonunuz ya da tabletiniz duruyor ise güneşe ekran bölümünün bakmasını değil de arka tarafının bakmasını tavsiye ediyoruz. En ideali, güneş ışınlarına direkt maruz kalmaması için gölge bir alana ürününüzü koymanız. Gölge bir alan yoksa, güneş ışığını, koyu renkler kadar emmeyen açık renkli nesnelerin altına da koyabilirsiniz.

Yüksek ısının ne gibi negatif etkileri var?

Tablet ve akıllı telefonlar üretilirken, pek çok stres testinden ve kalite kontrolden geçiyorlar. Bu kontrollerde pek çok farklı koşul göz önünde bulunduruluyor. Pek çok ürünün maksimum ve minimum çalışma sıcaklıkları vardır. Bu değerlerin sınırlarına yaklaşmak, tehlike olasılığını artırır.

Şarja dikkat!

Yazın artan yoğun sıcaklıklar, ürünlerin performanslarına da etki ediyorlar. Lityum polimer bataryanın kullanıldığı tüm elektronik ürünlerde, ısının artmasıyla pil veriminde negatif gelişmeler gözlenir. Ortam sıcaklığı 25 derecede bir ürünün pil performansı, ortam sıcaklığı 40 derece olan bölgeye göre çok daha yüksek olacaktır. Koşullar ideal değerlerden uzaklaştıkça, direnç artacak ve pil tüketimi artacaktır. Gelişen hızlı şarj teknolojileri, şarj olurken oluşan ısıyı biraz daha artırdığı için, taşınabilir bataryalarla güneş altında ürünlerinizi şarj ederken dikkatli olmanızı tavsiye ediyoruz.

İşlemciler yüksek sıcaklıkta, çalışma frekansını aşağıya çeker

Aynı şekilde artan ısı, işlemci ısısını da artıracağından, işlemci performansında da yüksek ısının negatif yansımasını görebiliyoruz. İşlemci normal çalıştığı frekansın daha altında çalışarak, daha az ısı oluşumuna yönelik reaksiyon gösterecek ve bu da performansa negatif etki yaratacaktır.

Hava temasını engellemeyin!

Artık akıllı telefon ve tabletlerde pek çok ürün metal kasaya sahip. Metal kasalar daha çabuk ısınabiliyor ve soğuyabiliyor. Pasif soğutma görevi de gören kasaların hava temasını engellemek, ürünleri ısınmasını daha da artıracaktır. Bu yüzden özellikle tatil bölgelerinde, telefonlarınızı ve tabletlerinizi güneş ışığından korumak için havlu içerisine sarıp, hava almasını engellememinizi öneriyoruz.

Güç tasarruf modunu kullanmaktan çekinmeyin!

Güç tasarruf modunu, güneşin ve ısının yüksek olduğu bölgelerde kullanmaktan çekinmeyin. Özellikle sadece müzik dinlediğiniz ya da cihazı bekleme modunda tuttuğunuz zamanlarda, kısaca yüksek performans modunu kullanmayacağınız durumlarda, güç tasarruf modu ısıyı azaltacaktır. Bu aynı zamanda, pil tüketimine olumlu yansıyacak bir detaydır.

WiFi kullanımı, hücresel veriye göre pil tüketimini ve ısıyı daha da azaltır

Sıcak günlerde mümkün olduğunca Wi-Fi kullanmaya özen gösterin. Çünkü, hücresel veri tüketimi sırasında GSM bandınız yüksek hız sunabilmek için; 1805 ile 1880 MHz arasında frekanslara çıkıyor. Bu da aşırı güç tüketimi ile birlikte ısınmayı tetikliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz