Perseid Meteor Yağmuru Nasıl İzlenir?

0
240 Okunma
perseid metor yağmuru 2024

Her yıl gözlemlenen meteor yağmurunu bu sene de Türkiye 17-24 Ağustos 2024 tarihleri arasında seyredecek. Peki bu bütün dünyada heyecanla beklenen Perseid meteor yağmuru nasıl oluşuyor ve Türkiye nerelerden izleyebilecek? İşte haberin detayları…

Perseid meteor yağmuru ne zaman izlenir?

Temmuz ve Ağustos aylarında gece gözlemlenebilen en güzel şeylerden birisi Perseid meteor yağmurlarıdır. Swift-Tuttle kuyruklu yıldızından ayrılan parçalar dünyanın atmosferine girer fakat nispeten daha küçük olan meteorlar atmosfere girerken buharlaşırlar ve bir ateş patlaması gibi görünür.

perseid meteor yağmuru 202412 Ağustos’u 13 Ağustos’a bağlayan gece zirve yapacak olan bu meteor yağmuru Türkiye’den de izlenebilecek. Meteor sayısının en yoğun olduğu bu tarihte yaklaşık 58 km/s hareket hızına sahip 100 adet meteor seyredilebilecek. Perseid meteor yağmuru çoğunlukla Kuzey Yarım Küre’den görünür. Perseid meteor yağmurunun tarihinin yanı sıra gözlemleyebilmek için uygun olan hava durumu da merak edilen sorular arasında.

Meteorolojiden gelen bilgilere göre, meteorların seyredileceği akşam ve gece hava açık olacak. Özellikle İzmir, Antalya, Adana, Gaziantep ve Diyarbakır illerinde hava sıcaklığının 30°C’nin üzerinde seyretmesi bekleniyor.

meteor yağmuru türkiye 2024

Perseid meteor yağmurlarını bulunduğunuz herhangi bir yerden gözlemleyebilirsiniz ancak uzmanlar meteor yağmurlarını daha net seyredebilmeniz için birkaç öneri veriyor. İşte uzmanların önerileri…

  1. Hava durumunu kontrol edin. Hava ne kadar bulutsuz ve sıcak olursa meteorları görebilme şansınız da o kadar artacaktır.
  2. Görüş açınızda bulunan ışık kirliliğini en aza indirmeye çalışın. Çevrenizde bulunan bir parka gidebilirsiniz veya binalardan uzaklaşabilirsiniz. Eğer bunları yapamıyorsanız evinizdeki ışıkları söndürebilirsiniz.
  3. Gözlerinizi en az 15 dakika boyunca karanlığa alıştırın bu sayede karanlık gökyüzündeki meteorların ışıklarını daha net görebilirsiniz. Evet, maalesef telefonunuza bakmamanız daha iyi bir seyir keyfi sunar.
  4. Meteorlar gökyüzünde herhangi bir noktada belirebileceğinden gökyüzünü en geniş görebileceğiniz bir alan bulun. Ağaçlardan ve binalardan uzak bir yer iyi olabilir!
  5. Nereye bakacağınızı veya baktığınız yerin neresi olduğunu öğrenmek için yıldız gözleme uygulamalarını kullanabilirsiniz.

Peki siz Perseid meteor yağmurunu izlemeyi düşünüyor musunuz? İzleyecekseniz nereden izlemeyi düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi ve yorumlarınızı merakla bekliyoruz!

Dünyanın ilk yapay meteor yağmuru çok yakında gerçek oluyor!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz