Türkiye’nin onurlu günü: Daron Acemoğlu 2024 Nobel Ekonomi Ödülü’nü kazandı!

0
111 Okunma
2024 Nobel Ekonomi Ödülü

2024 Nobel Ekonomi Ödülü sahipleri, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından düzenlenen basın toplantısında açıklandı. Ödül, Türkiye’nin önde gelen ekonomistlerinden Daron Acemoğlu ile birlikte Simon Johnson ve James A. Robinson’a, ulusların zenginleşmesi konusundaki çarpıcı araştırmaları nedeniyle verildi. İşte gurur verici haberin detayları…

2024 Nobel Ekonomi Ödülü alan Daron Acemoğlu’ndan gurur tablosu

Daron Acemoğlu, Nobel Ödülü’ne layık görülen ilk Türk ekonomist olmasının yanı sıra, bu ödülü kazanan üçüncü Türk akademisyen oldu. Daha önce de iki kez Nobel ödülüne aday gösterilen Acemoğlu, kurumların ekonomik refah üzerindeki etkileri üzerine yaptığı derinlemesine çalışmaları ile dikkat çekti. Daron Acemoğlu, ödül açıklamasının ardından bu başarının kendisi için anlamını şu şekilde vurguladı:

2024 Nobel Ekonomi Ödülü

“İyi bir kariyere sahip olmayı hayal ediyorsunuz ama bu ödül bunun da ötesinde bir şey.”

Acemoğlu ve meslektaşları, coğrafi ve ekonomik farklılıklar gösteren ülkeleri karşılaştırarak, kurumların yapısının ulusların ekonomik gelişimindeki belirleyici rolünü ortaya koydular. Nobel komitesi ise bu araştırmanın önemine şu şekilde dikkat çekti:

“Hukukun üstünlüğünün zayıf olduğu toplumlar ve nüfusunu kötüye kullanan kurumlar, büyüme veya daha iyiye doğru değişim oluşturmaz.”

İnovasyonda Kadın Programı’nda ödül alan kadın girişimciler belli oldu

Daron Acemoğlu, Türkiye’nin Nobel ödülleri tarihinde önemli bir yer edindi. Daha önce Orhan Pamuk (2006 Nobel Edebiyat Ödülü) ve Aziz Sancar (2015 Nobel Kimya Ödülü) bu ödülleri kazanmıştı. Acemoğlu’nun bu başarısı, Türkiye’nin Nobel ödülleri sıralamasında otuz birinci sıraya yükselmesine katkı sağladı.

Daron Acemoğlu kimdir?

Daron Acemoğlu, 1967 yılında İstanbul’da doğdu. Hukukçu Kevork Acemoğlu ile şair ve edebiyatçı İrma Acemoğlu’nun çocuğu olan Daron, eğitim hayatına İstanbul Kadıköy’deki Aramyan Uncuyan Ermeni İlkokulu’nda başladı ve 1986 yılında Galatasaray Lisesi’nden mezun oldu. Lisans eğitimini İngiltere’nin York Üniversitesi’nde Matematiksel Ekonomi ve Ekonometri alanında tamamladıktan sonra, yüksek lisans ve doktora derecelerini Londra Ekonomi Okulu’ndan aldı. 1993 yılından bu yana Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) öğretim üyeliği yapmakta.

2024 Nobel Ekonomi Ödülü

Daron Acemoğlu’nun Nobel Ekonomi Ödülü, sadece kişisel bir başarı değil, aynı zamanda Türkiye’nin akademik dünyasına önemli bir katkı olarak değerlendiriliyor. Bu ödül, ekonomiye dair yapılan çalışmalara olan ilgiyi arttırırken, uluslararası alanda Türkiye’nin prestijini de pekiştiriyor.

Gurur veren bu gelişme hakkında sizin düşünceleriniz neler oldu? Aşağıda bulunan yorumlar kısmında belirtebilirsiniz…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz