Bakan Varank’tan kadın girişimcilere destek!

0
352 Okunma
Kadın Girişimcilere Destek

Bu yıl 5’incisi düzenlenen İnovasyonda Kadın Girişimcilik Kampı etkinliğine video konferans yöntemiyle bağlanan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

Konuşmasına İzmir’deki deprem sonrasında kurtarma ekiplerinin üstün bir çaba gösterdiğini belirterek başlayan ve güncel durum hakkında bilgi veren Bakan Varank, İnovasyon’da Kadın Projesini 5 senedir yakından takip etmeye çalıştığını söyleyen Varank, projenin ilk yıllarından itibaren Bakanlık olarak destek verdiklerini vurguladı.

“Kadın girişimciliği istediğimiz seviyede değil”

İnovasyon’da Kadın Projesini 5 senedir yakından takip etmeye çalıştığını söyleyen Varank, Bakanlık olarak projeyi ilk yıllarından itibaren desteklediklerini anlattı.

Varank “İnsana yatırım yapan, inovasyonu teşvik eden ve nüfus dinamiklerini en iyi şekilde yöneten ülkeler, fark oluşturmaya başlıyor. Türkiye, dinamik ve genç nüfusuyla çok büyük bir potansiyele sahip. Hızla harekete geçirebileceğimiz ciddi bir akıl sermayemiz var ama maalesef kadınlarda iş gücüne katılım ve istihdam oranları hala istediğimiz seviyelerde değil. Benzer bir durum kadın girişimciliği için de söz konusu.” değerlendirmesinde bulundu.Bakan Varank'tan Kadın Girişimcilere Destek!

Kadın girişimcilere pozitif ayrımcılık uyguluyoruz

KOSGEB’in girişimcilik desteklerinde kadın girişimcilere pozitif ayrımcılık uyguladıklarını belirten Varank, “Son 5 senede 56 bin kadın girişimciye, 1 milyar liranın üzerinde finansal katkı sunduk.” dedi.

Kalkınma ajanslarının da kadınların sosyal ve ekonomik hayata entegrasyonunu hızlandıracak projeler uyguladığını belirten Varank, şöyle devam etti:

“Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı ile kadın kooperatiflerini destekliyoruz. Geçtiğimiz sene 12 farklı kooperatif projesine 22 milyon lira destek verdik. Bu sene 20 farklı kadın kooperatifine, 24 milyon lira maddi destek vereceğiz. Anadolu’nun dört bir yanında, kadınlarımızın el emeklerinin karşılıklarını alabilecekleri çok çeşitli projeler yürütüyoruz. Yöresel ürünler, aşçılık gibi alanlarda, özellikle dezavantajlı kadınlara mesleki eğitimler veriyor, istihdamlarını destekliyoruz. GAP Bölge Kalkınma İdaresi aracılığıyla 5 senedir Çok Amaçlı Toplum Merkezleri Projesini uyguluyoruz. Bu projeyle bugüne kadar yaklaşık 1,5 milyon kadın ve çocuğa ulaştık, yılda ortalama 50 kadın kendi işini kuruyor.”

“Kadın girişimciliği alanında çeşitli teşvikler sunuyoruz”

Varank, Bakanlık olarak kadınların iş gücüne katılımı, kadın istihdamının artırılması ve kadın girişimciliği alanında çok çeşitli teşvikler sunduklarına değinerek, “TÜBİTAK, KOSGEB ve kalkınma ajanslarımız aracılığıyla yenilikçi politikalar uyguluyoruz.” diye konuştu.

“Türkiye’de kadın girişimciler ekonomik hayatta henüz tam anlamıyla yer alamıyor. Burada, iş ve hayat dengesini kurma önceliği, aile ve çocuklarla ilgili sorumluluklar, sosyal, kültürel önyargılar, finansa erişimde karşılaşılan problemler ve sektörel derinleşmenin yetersizliği gibi faktörlerin etkili olduğunu görüyoruz. Aslında kadınlar çok fonksiyonlu düşünüyor. Birden fazla işi, görevi ve sorumluluğu aynı anda yapabilme kabiliyetleri erkeklere nazaran daha gelişmiş diyebiliriz. Ev hayatındaki düzeni sağlamanın yanında, toplumsal hayata ve iş hayatına kendi özgünlüklerini daha fazla katabiliyorlar. Dolayısıyla kadınların ekonomik hayata daha fazla dahil olması, toplumsal refah artışının da olmazsa olmazı.”

Varank, 2012-2018 döneminde, destekledikleri projelerde kadın girişimcilerin oranı yüzde 16 iken 2019’da bu oranın yüzde 26’ya yükseldiğini kaydetti.

Varank, sanayide de kadın istihdamını artırmanın peşinde olduklarını, organize sanayi bölgelerinde (OSB) kreş açılması çalışmaları yürüttüklerini belirterek, 26 OSB’de 27 kreş bulunduğunu, bu sayıyı zamanla daha da artıracaklarını kaydetti.

Sosyal medya gündemini masaya yatırdık! #2

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz