BMW’nin Yeni Robot Çalışanı: Figure 02

0
179 Okunma

Yapay zeka destekli robot teknolojisi girişimi Figure şirketi, Salı günü ikinci nesil iki ayaklı insansı robotu Figure 02’yi (F.02) tanıttı. Figure 02 her ne kadar fabrikanın katlarında gündelik basit işler için geliştirilmiş olsa da şirket, yakın gelecekte robotik hizmetçilerimiz olabileceğini ima etti. İşte görenlerde merak uyandıran bu robotun detaylarını sizlerle paylaşıyoruz…

BMW’nin test ettiği o robot: Figure 02

Baştan aşağıya her şeyiyle yeniden tasarlanan bu robot, kablolama sistemiyle entegre edilmiş bir iskelet mimarisinin üzerine inşa edildi. Ayrıca omuzlarında 50Nm, kalça ve dizlerinde ise 150Nm tork üretebiliyor.

bmw yeni robotu figure 02

Figure 02 birden fazla şaşırtıcı özelliğiyle geliyor. Bunlardan ilki görüş sağlayan kameraları. 360 derece görüş sağlayabilmesi için kafasının etrafında 6 adet RGB kamera bulunuyor (iki önde, dört arkada).

%50 daha uzun süre çalışan (20 saate kadar) 2.25KWh pili, 16 serbestlik derecesine ve insanla eşdeğer güçte olan dördüncü nesil elleri ve önceki modelin üç katı daha fazla bilgi işleme ve çıkarım yapma kapasitesine olanak veriyor.

figure 02 yapay zeka robot bmw

Bütün bu mükemmel özellikleri onu gerçek dünyanın olanakları içerisinde yapay zeka görevlerini tamamen özerk olarak gerçekleştirebilmesini sağlıyor. OpenAI ile beraber geliştirilen yapay zeka modellerini kullanarak insanlarla doğrudan konuşmayı kolaylaştırmak için bir mikrofon ve hoparlörler kullanıyor.

Figure 02 aynı zamanda, karmaşık bir görüş dili modelinden yararlanarak görsel bilgileri anlamlandırabiliyor ve bu bilgilere dayanarak kararlar alabiliyor. Bu özelliğine muhakeme yeteneği de diyebiliriz.

Figure şirketi, birinci nesil olan Figure 01 isimli robotlarını Amerika’daki en büyük otomotiv ihracatçısı olan ve 11.000’den fazla insanı istihdam eden BMW’nin Spartanburg, South Carolina tesisinde test ediyor.

bmw figure 02 insansı robot yapay zeka

Bu robotlar şimdilik kutuları taşımaya yardım ediyor ama gelecek 2 yıl içinde sac metal yapımına ve deponun işleyişine yardım edebilecekleri düşünülüyor.

Peki siz BMW’nin Spartanburg tesisinde test edilen Figure 01 ve henüz yeni tanıtılmış olan Figure 02 adlı insansı robotlar hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce gelecekte bize gündelik yaşamımızda yardım edebilirler mi? Yorumlarınızı ve görüşlerinizi merakla bekliyoruz.

Sonunda bu da oldu: Radyasyona karşı robot köpek!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz