Sonunda bu da oldu: Radyasyona karşı robot köpek!

0
224 Okunma

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte nükleer enerjiden yararlanma olanağı da artıyor. Ancak nükleer enerji halen insanlık için tehdit oluşturmaya devam ediyor. CERN’deki bilim insanları, hem insanların hem de araştırma merkezinde kullanılan diğer robotların gezinmesi zor olan ortamlar için bir çeşit önlem geliştirdi. Bilim insanları potansiyel radyasyon sızıntılarını tespit eden yeni bir robot türünü test ediyor. İşte detaylar…

Cern’deki bilim insanları, radyasyon sızıntılarına karşı robot köpek geliştirdi!

Bilim insanları radyasyon sızıntılarına karşı geliştirdikleri bu köpeğe CERNquadbot adını veriyor. Tıpkı bir köpeği andıran bu robot, tesisin en büyük deney bölgesi olan Kuzey Bölgesi’ndeki radyasyondan korunma testini başarıyla tamamladı.

CERN robot mühendisiChris McGreavy,“Yerde kayan ve hareket eden büyük gevşek kablo ve boru demetleri var. Bu yüzden bölge tekerlekli robotlar ve hatta insanlar için bile zor koşullara sahip” dedi.

Xiaomi artık o modellerine güncelleme desteği vermeyecek!

Çalışmanın arkasındaki ekip, gelişmiş kontrol algoritmaları geliştiriyor. Böylece ekip ağır iyon fiziğine adanmış ALICE dedektörü gibi, deney alanlarında uzun vadeli konuşlandırmayı mümkün kılmayı planlıyor. Zamanla robot köpekler deney alanlarının neredeyse her yerini dolaşabilecekler. Bu sayede laboratuvarların durumunu, çevre koşullarını tespit edecekler. Ayrıca potansiyel su, yangın veya radyasyon gibi diğer sızıntıları izleyebilecekler.

Aslında bu gelişme CERN için ilk değil. Çünkü CERN’in zaten üç tip mekanik yardımcıdan oluşan uzun bir robot geçmişi var. Bunlar robotlar arasında onarım, bakım ve inceleme için ellerin bulunduğu modüler bir platform olan CERNbot bulunuyor. Ayrıca CERN, yüksek radyasyonlu alanlarda ekipmanın kurulumu ve bakımı için CRANEbot’u tasarladı. Bununla da yetinmedi. Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nın (LHC) tünelini izleyebilen ve içinde seyahat edebilen Tren Denetleme Monoray’ı tasarladı.

Ne yazık ki bu robotların hiçbiri bu deney alanlarının dağınık veya karmaşık alanlarına erişemiyor. Ancak radyasyon sızıntılarına karşı geliştirilen yeni robot köpekler makinelerin çalışmasıyla ilgili önemli verileri yakalayabilir. Böylece CERN laboratuvarları daha güvenli hale getirmeyi planlıyor.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz