Film ve dizilere konu olmuş, gelişmiş teknolojiler ile kullanılan bilen yalan makineler artık telefonlarda kullanılabilir hale gelecek. Japonya merkezli yazılım şirketi DeepScore, Yalan Makinesi uygulamasını geliştirdi. Peki “Ortalığı çok karıştıracak bu makinenin özellikleri neler?”
Yalan Makinesi uygulaması nasıl çalışıyor?
Kişilerin ne kadar güvenilir olup olmadığını, verdikleri cevaplardaki yalan payını ölçebilen uygulama karşınızdaki kişinin ses tonu ve mimiklerinden yola çıkıyor. DeepScore yazılım şirketi aslında bu uygulama ile kişisel ihtiyaçlardan daha çok banka ve sigorta gibi kuruluşları hedefliyor. Fakat en az banka ve sigorta şirketleri kadar insanlarında oldukça dikkatini çekecek bir uygulama benziyor.
Uygulamanın baz aldığı ses tonu ve mimik hareketleri araştırmalara göre yalan söylerken daha farklı sonuçlar çıkartabiliyor. bilim adamları henüz bu tarz uygulamaların güvenilir olmadığını ve doğru sonuçlar veremeyeceğini söylüyor. Yine de uygulama üzerinde çalışmalarını sürdüren şirket, uygulamanın şimdilik %70 doğruluk payı olduğunu ifade ediyor.
Yalan Makinesi uygulaması konusunda kafaları karıştıran bir konu daha var. Biyometrik verileri toplayan bu uygulama her hangi bir güvenlik politikası konusunda güvence vermiyor. Özellikle kişisel bilgilerin güvenliği konusunda hassasiyetin tavan yaptığı bu dönemde bu gibi bir açığın olması insanların kafalarında soru işaretlerine neden olabilir. Her ne kadar henüz kanıtlanmış bir güvenlik politikası bulunmasa de bazı ülkelerin banka ve sigorta şirketlerinde uygulama kullanılmaya başlandı bile.
Karşılıklı güven ilişkilerini zedeleyebilecek bu uygulama hakkında siz neler düşünüyorsunuz?