Değerli asteroit kutusu açıldı!

0
455 Okunma

Geçtiğimiz günlerde NASA, bir operasyon yaptı ve yapılan  bu operasyon sonucu Bennu Asteroidi’nden gelen birtakım parçalar merkeze ulaştı. Bu asteroit kutusu aylarca açılamamıştı. Nihayet araştırmacılar bu asteroit kutusunu açmayı başardı. Peki bu kutunun içinde neler var ve ne işe yarayacak? İşte detaylar…

Bennu Asteroidi’nden gelen asteroit kutusu açıldı!

NASA’ya gelen bu asteroid parçaları sayesinde araştırmacılar, uzay , gezegenlerin oluşumu gibi konularda birtakım fikir sahibi olabilecekler. Fakat bu parçaların içinde bulunduğu kutuyu açmak hiç de kolay olmadı. Araştırmacılar da daha sonra bu kuyu açabilmek için oldukça çaba sarf ettiler. En sonunda Bennu Asteroiti’nden gelen bu değerli kutu nihayet açıldı.

asteroit kutusu

Bu örnekleri yakalamak ise hiç de kolay olmadı. OSIRIS-REx uzay aracı 2020 yılının ekim ayında Bennu Asteroiti’ne ulaşmıştı. TAGSAM (Dokun ve Git Örnek Toplama Mekanizması) ise asteroid üzerinde bulunan parçalardan bazı örnekler topladı. Peki TAGSAM bunu nasıl yapabildi?

Araç 5 saniye boyunca Bennu Asteroidi üzerinde ilerledi. Asteroitin üzerine nitrojen gazı üfledi. Daha sonra bu gaz sayesinde kayalar ve tozu kutunun içine itildi. Ardından OSIRIS-REx uzay aracı gezegenimiz dünyaya doğru yola çıktı. Yeterli derecede yaklaştığında da kutuyu dünyaya bıraktı. Operasyonu başlatan NASA, gönderilen bu paketi alabilmek için bir operasyon başlattı ve kutuyu aldı.

Fakat gelen bu kutuyu açmak çok da kolay bir iş değildi. Bilim adamları bir süre boyunca bu kutuyu açabilmek için uğraştılar. Aynı zamanda kutu açılana kadar üstünde bulunan parçalar da incelemeye alındı.

Kutunun kapağında bulunan tutturucuları açabilmek için araştırmacılar aylarca uğraştılar. Nihayet kutu geçtiğimiz günlerde açılabildi. Bu kutunun içinde ise yaklaşık 1 santimetre genişliğe kadar koyu renkli kayaları ve farklı boyutlarda daha küçük parçacıklar yer alıyor.

Bu asteroid kutusu içinde yer alan parçalar çok kıymetli. Çünkü parçaların alındığı Bennu Asteroid’i birçok asteroit gibi güneş sisteminin antik çağlarından beri korunmuş bir kapsül. Yaklaşık 4.5 milyar yaşında.

İlk Türk astronotun uzaydaki ilk sözleri: “İstikbal göklerdedir!”

NASA’nın yaptığı bu çalışma sayesinde gezegenlerin oluşumu ve bazı oluşumlar hakkında bilim alemi ipuçları yakalayarak insanlığa bilgi verebilir. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi aşağıda bulunan Yorumlar kısmında bizlerle paylaşmayı unutmayın…

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz