Akıllı telefon tablet ve bilgisayarlar artık hayatımızın olmazsa olmazı. İletişim, günlük faaliyetler ve hatta iş okul gibi hayatın gerekleri için bu cihazlar olmadan devam edemiyoruz. Yetişkinler tarafındaki durumu bir kenara bırakalım çoğu çocuk ekranlardan başını kaldıramaz hale geldi. Peki, bu durumda ebeveynin rolü nedir? Yapılan araştırmalar doğrultusunda bugün bu soruya yanıt arayacağız.
Nasıl bir ebeveynsin ve bu çocuğunu nasıl etkiliyor?
Sosyal medya platformları, çevrimiçi oyunlar ve daha fazlası. Çocuklar artık cihazların içinde sosyalleşerek gerçek hayattan kopuk hale gelmeye başladı. Tabi ki bunda uygulama sahiplerinin genç kitleler için hazırladığı ilgi çekici senaryolarda büyük katkı sağlıyor. Bir genç iki dakika için aldığı telefonu saatlerce bırakamıyor. Çünkü işini hallederken karşısına sürekli ilgisini çekecek yeni bir içerik daha çıkıyor. Hal böyle olunca genç ve çocuklar dışarı ile irtibatı kesecek düzeyde ekranla baş başa kalabiliyor.
Aileler için en zor olan durum ise bu olayın neresinde durmaları gerektiğine karar vermek. Çünkü denetimsiz ekran ile yalnız kalmanın psikolojik ve hayati birçok geri dönüşü oluyor. Düzensiz uyku, iletişim kopukluğu, içine kapanma, fiziksel aktivitelerin azalması ve hatta zorbalığa maruz kalma gibi etkiler birçok çocuğun hayatını olumsuz etkiliyor. Peki denetimli ekran da ebeveynler çocuklar için en doğruyu yapıyor olabilir mi? ekran başında geçen sürede dikkat etmemiz gereken tek şey denetim mi? olaylara farklı açıdan bakmanızı sağlayacak önemli bir araştırma var. Bu konu ile ilgili Brigham Young Üniversitesi’ndeki Wheatley Enstitüsü tarafından yayınlanan yeni bir raporda konuya dikkat çekildi. Rapora göre gözden kaçırdığımız bir şey var. O da ebeveynlik tarzımız.
Çocuklar mı daha çok ekran başında yok sa siz mi ?
1231 ergen ve ailesi ile gerçekleştirilen ankete göre ebeveynlik tarzının çocukların psikolojisi üzerinde doğrudan etkisi bulunuyor. Fakat bu etki sadece çocukların psikolojisini değil ekrana olan bağımlılığını da etkiliyor. Burada ki en büyük etken ebeveynlerin ne kadar sosyal medya ya da ekran ile ilişkili oldukları. Günde 7 saatten fazla sosyal medya ile vakit geçiren ebeveynlere ait çocukların depresyon oranları; diğer ebeveynlere göre daha yüksek. Ekran ile daha az vakit geçiren ebeveynler; çocukları ile sıcak vakit geçirme fırsatı yakaladığı için depresyon oranları daha düşük hale geliyor.
Kendi içine kapanan ve iletişim konusunda ailesinden yeterli duyarlılığı göremeyen çocuklar; genellikle çareyi ekran başında arıyor. Sürekli aktif olan ve odağın kendilerinde olduğu bir ekran, ilgi göstermeyen bir aileden daha cazip hale gelebiliyor. Kısacası yapılan araştırmaya göre ebeveynlik tarzının çocukların ekran başında geçirdiği süre ile doğrudan ilişkili. Bu durumda çocuklarımızı ekran başından ayırmak için öncelikle kendimi sorgulamamız gerekiyor.
Siz günde kaç saatinizi ekran başında geçiriyorsunuz?