Evdeki elektronik aletlerin ömrü ne kadar?

0
1.406 Okunma

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte elektronik aletlerinin ömrünün eskisine göre daha kısa olduğunu itiraf etmeliyiz. Artık eskisi gibi uzun süre dayanmayan elektronik aletleri belirli bir süre içinde yenilemek gerekiyor. Örneğin uygun fiyatlı bir ekmek kızartma makinası aldıysanız onunla 2 yıl içinde vedalaşmanız lazım. Fakat üst düzey bir fırının ömrü 20 yıl kadar devam edebilir.

Choice tarafından yayınlanan kılavuza göre, buzdolabı, televizyon ve çamaşır makinası gibi elektronik aletlerin 10 yıldan daha uzun süre dayanması gerekiyor. Bu bilginin yapılan tüketici anketlerine, şirket içi ürün testlerine ve üretici geri bildirimlerine dayanarak ortaya atıldığını söyleyelim.

Choice sözcüsü Nicky Breen, “Çoğu durumda elektrikli cihazların kullanım ömrü bir ila iki yıl üretici garantisinin ötesine geçmelidir” dedi.

Temel bakımları yapıldığı zaman bir buzdolabının 6 ile 13 yıl arasında dayanması gerekir. Bulaşık makinası için bu süre 5 ile 11 yıldır. Bir dizüstü bilgisayarın ömrü 4 ile 8 yıl sürmeli, akıllı telefon ise 3 ile 6 yıl arasında dayanmalıdır. Ancak, kağıt üzerinde böyle olan durumun gerçek hayatta çok da aynı olmadığını görüyoruz. Bunun sebebi temel bakımlar olabilir. Evinizdeki her aletin temel bakımlarını yaptırarak onların ömrünü uzatabilirsiniz. Ancak yine de eskinin elektronik ev aletlerinin ömrüne ulaşmanız çok mümkün değil.

Artık 2 yıldan fazla dayanabilen akıllı telefon yok denecek kadar az.

En uzun ömürlü elektrikli ev aleti fırın

Evlerdeki diğer elektronik aletlerin ömürlerine de yakından bakalım.

Televizyonların 5 ile 11 yıl arasında sağlam bir şekilde çalışıyor olması lazım. Özellikle fırınların ömrü oldukça uzun. Giriş seviyesindeki bir fırının bile 10 yıllık ömrü var. Küçük ev aletleri kategorisinde onlarca ürün sayılabilir ancak genel olarak bir süre vermek gerekirse 2 yıl ile 6 yıl arası ömür küçük dostlarımız için ideal. Çamaşır makinalarının ömürleri de 5 yıl ile 11 yıl arasında değişiyor. 5 yıldan daha kısa ömürlü bir makina olması çok da mümkün değil.

Bu verileri tüketici tarafında ise çok fazla karşılık bulmuyor. Son kullanıcı olan tüketiciler için geçen süreler oldukça uzun ve gerçek dışı. Ancak tekrar hatırlatmakta fayda var Choice bu çalışmayı tüketiciler ve üreticilerden aldığı bilgiler ışığında gerçekleştirdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz