Dünyanın en yüksek dağı olan Everest, en yükseğe ulaşmak isteyen dağcıların uğrak noktası durumundadır. Maalesef yamaçlara bırakılan çeşitli çöpler yüzünden bölgedeki kirlilik günden güne bir çöp yığını olma yolunda ilerliyor. Everest’in zirvesi, yılda 50 metrik ton atığın olduğu devasa bir çöplük diyebiliriz. Bu problemle başa çıkabilmek için Çinli drone üreticisi DJI, “ağır kaldırıcı” yüksek irtifa dronelarını geliştirdi. İşte haberin detayları…
Everest, çöplerden nasıl kurtulacak?
Bu kirlilik tehlikesinden kurtulabilmek amacıyla Nepal, birden fazla çözüm üretmeye çalıştı. Everest’e tırmanan her dağcıdan 18 pound çöp toplamasını veya ziyaret ücreti ödemesini istedi. Bu sorun her ne kadar küresel olsa da çoğu yük Nepal’in dağlık kesiminde, özellikle Himalayalar’da yaşayan Şerpaların omuzları üzerinde.
Şerpalar yakında Everest Dağı’nın yamaçlarındaki çöpleri temizlemek için insansız hava araçlarını kullanacak. Bu yüksek irtifa droneları aynı zamanda halatların döşenmesine ve dağcılar için rotaların hazırlanmasına yardımcı olabilir. Bu sayede dağcılara rotalarını bulmalarında yardım eden Şerpalara olan bağımlılığı ve muhtemelen yaralanma ve ölümleri azaltabilir.
Çinli drone üreticisi Da Jiang Innovations firması, ağır yük taşıyabilen ve yüksek irtifalara ulaşabilen dronelar geliştirdi. DJI, ilk test droneunu Nisan ayında Everest’e gönderdi ve tek bir drone 500 pound çöpü Everest’in üssündeki iki kamp arasında 1 saatte taşıyabildi ki normal şartlar altında bu iş bir düzine Şerpa ve 6 saat gerektiriyordu.
Çöpleri temizlemede droneların kullanılmasının bir diğer avantajı ise Şerpaların Khumbu Buzulu’ndaki tehlikelerden kaçınabilmeleridir. Everest’in bulunduğu belediyenin baş idari yetkilisi Jagat Bhusal, bu Khumbu Buzulu’nun yavaş yavaş akan buzdan oluşan bir oluşum olduğunu ve sıcaklıklar arttığı zaman buzulların çatladığını söyledi. Geçen yıl bu bölgede meydana gelen çığ sebebiyle 3 Şerpa hayatını kaybetti.
Ayrıca Maine Üniversitesi’nden Everest Dağı araştırmacısı Paul Mayewski daha önce şöyle söylemişti: “Günün bir bölümünde oraya çıkmak ve ertesi gün aşağıya inmek çok farklı görünebilir ve sıcak iklimle birlikte bu durumun daha da kötüleşme olasılığı artar.”
Belediyenin baş idari yetkilisi Jagat Bhusal, Şerpalar droneları tamamen kullanmayı öğrenene kadar eğitimlerin devam edeceğini belirtti.
Peki siz Everest Dağı’ndaki bu kirlilik hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce bu çözüm kalıcı olabilir mi? Yorumlarınızı ve görüşlerinizi merakla bekliyoruz.