Eviniz Depreme Dayanıklı Mı? Nasıl Öğrenebilirsin? İşte cevabı!

0
442 Okunma

Deprem, Türkiye’nin en önemli gerçekleri arasında yer alıyor. Bunu yaşadığımız Kahramanmaraş depreminde, geçmişte 1999 depreminde ve daha birçoğunda hissettik. Bu yüzden harekete geçerek, yaşadığımız alanın depreme dayanıklı olup olmadığını bilmemiz gerekiyor. Tabii ki bu durumu tek başımıza öğrenmek mümkün değil. En doğru sonuç için bina yetkilisine ve belediye başvurmak gerekiyor. Ama birkaç şey var ki eğer bunları fark ederseniz hemen harekete geçin! İşte binanızın depreme dayanıklı olup olmadığını anlayabilmenin birkaç yolu!

1- Yaşadığınıız Alanın Altından Fay Hattı Geçiyor Mu Öğrenin!

Malum ülkemizde Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere üç farklı fay var. Bu alanlar birçok şehri tehlike altına bırakıyor. Eğer siz de evinizin altında fay hattı geçiyor mu öğrenmek istiyorsanız https://tdth.afad.gov.tr adresine gidin. TC kimlik numarası ve şifre ile giriş yaparak fay hattı riskli üzerinde misiniz göz atın.

2- Binanın Yapıldığı Zemini Öğrenin!

Ülkemiz engebeler dolu farklı zemin yüzlerine sahip bir alan. Bu yüzden binanın nasıl bir zemine inşaa edildiği çok önemli. Örneğin binanın bataklık zemine yapılması oldukça riskli bir durum. Ülkemizde zemin türleri A, B, C, ve D grubu zemin olarak dört sınıfa ayrılıyor:

A grubu – En nitelikli zemin: Dayanımı en yüksek olan , kayalık veya çok sıkı çakıl zeminlerdir.

B grubu zemin: Ayrılmış kayaçlardan veya sıkı kumdan oluşan zemin türleridir.

C grubu zemin: Orta sıklıkla kum, değişime uğramış taşları içeren zeminlerdir.

D grubu – En niteliksiz zemin: Dolgu, çamur, balçık, organik madde ve çürüyükler içeren, sulu zeminlerdir.

3- Binanın Kolonlarını Kontrol Edin!

Tüm bu işlemlerden sonra yapmana gereken binanın kolonlarını kontrol etmek oluyor. Eğer kolonlar çatlaksa, demiri kesilmişse, sıvası dökülmüşse ya da kolon yok edilmişse bu bina depremde yıkılma ihtimali olan ilk bina olabilir. Eğer böyle bir durum tespit ederseniz ivedilikle belediyeye bildirmeniz önem arz ediyor. Bununla birlikte kolonların güçlendirilmesi, binanın depreme hazır hâle gelmesi için yeterli olabiliyor.

4- Binaya Deprem Dayanıklılık Testi Yaptırın!

Bina dayanıklılık tespiti için belediyeye yetkilileri ile görüşmeniz gerekiyor. Talebiniz doğrultusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisans verilen kuruluşlar, belediyeler ve özel kurumlar tarafından riskli yapı tespiti yapılıyor.

Buna ek olarak 20 milyon nüfüslu İstanbul Büyükşehir Belediyesi başvurmanız durumunda bina tespiti için ücretsiz olarak çalışma yapıyor. Bina Tespiti projesine binatespiti.ibb.istanbul/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Binaların yaşları, depreme dayanıklılık açısından önemli bir kriter olarak kabul ediliyor. Özellikle 1999 yılında yaşanan Gölcük depreminden sonra değiştirilen deprem yönetmeliği, binaların daha güçlü bir şekilde inşa edilmesini zorunlu kılıyor ve bu sebeple de 1999 yılından sonra inşa edilen binalar, eski binalara göre daha dayanıklı bir yapı sergiliyor. Yine de binanın yaşlı olması, ille de depreme dayanıksız olduğu anlamına gelmiyor. Yüksek kalitede inşa edilen pek çok eski bina, kimi genç binalardan daha dayanıklı bir yapı sergileyebiliyor. Bu sebeple yaşlı binalarda oturan kişilerin de uzman görüşüne başvurması ve binası için deprem dayanıklılık testi yaptırması öneriliyor.

Sizin eviniz depreme dayanıklı mı?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz