Kablolu Kulaklık mı? Kablosuz Kulaklık Mı?

0
416 Okunma

1910 yılında Amerikan Ordusu’nun telgraf seslerini dinleyebilmesi için Nathaniel Baldwin isimli bir adam kulaklığı buldu. O gün bu gündür kulaklık evrim geçirerek farklı şekiller aldı. Kablolusu, kablosuzu, kafa üstü olanı gibi birçok seçenek hayatımıza girdi. Tabi bu durum eski- yeni kavgasını da beraberinde getirdi. Bu tartışmalardan biri de “kablolu kulaklık mı kullanmalıyım yoksa kablosuz kulaklık mı?” oldu.

Bizlerde sizler için bu soruya en yalın haliyle açıklama getirmek istiyoruz. Çünkü her iki cihazın da getirdiği farklı avantajlar ve dezavantajlar bulunuyor.

Kablolu Kulaklık Mı Almalıyım Yoksa Kablosuz Kulaklık Mı?

Makalemize başlıklar halinde devam edeceğiz. Böylelikle her iki ürünü de; pil ömrü, kullanım kolaylığı ve deneyimi, ses kalitesi gibi başlıklar halinde inceleyeceğiz.

SES KALİTESİ

Kablolu kulaklıkların (ürün kalitesine bağlı olarak değişebilir) müzik dinlerken akustiği ve çalan enstrümanları çok daha iyi bir şekilde aktardığı bir gerçek. Aynı zamanda sesin frekansını da çok daha hızlı bir şekilde iletebildiği için gecikmeler de yaşanmıyor. Bu sayede eğer rekabete dayalı oyun oynuyorsanız kablolu kulaklık tercih edebilirsiniz.

Kablosuz kulaklıklarda ise maalesef ses kalitesinde bozulmalar ve gecikmeler yaşayabiliyoruz. Bu tabii ki her cihazda böyle değil. Eğer üstün teknolojiye sahip, güncel ve Bluetooth 5.2’ye sahipse bu tür sorunlar daha az yaşanıyor.

PİL ÖMRÜ

Kablolu kulaklıklar harici bir girişe bağlı olduğu için herhangi bir şarj durumu söz konusu değil. Bu yüzden bizi yarı yolda bırakmaz. Kablosuz kulaklıklar ise belli bir pil ömrüne sahip olduğu için devamlı olarak şarj etmeyi gerektiriyor. Bu nedenle müzik keyfiniz yarıda kalabilir.

KULLANICI DENEYİMİ

Yeniliklerle dolu bu dünya sürekli bizi bir şey almaya itiyor. Elimizde hangi ürün varsa yenisi çıktığında psikolojik olarak onu alma dürtüsü, elimdeki ürün eskidi algısı oluşuyor. Kısacası bu kapitalist düzende kablolu kulaklık kullanmak istesek, geri kalmış gözüyle bakılacağı için kablosuz tercih ediyoruz. Neyse konumuza dönelim.

Kablolu kulaklık her ne kadar iyi bir deneyim sunsa da taşınabilirlik açısından oldukça sıkıntılı. Çünkü cihazı koyduğumuz çanta veya cebin içerisinde birçok eşya bulunuyor. Bunlarla beraber karışıklık yaratmasının yanında, kablo zarar görebiliyor. Bu yüzden sürekli yeni bir cihaz almak zorunda kalabiliyoruz ve maddi yönden etkiliyor. Aynı zamanda modern hayata ayak uydurmak istiyorsak, kablolu kulaklık tercih sebebi olmayabilir.

Kablosuz kulaklık ise taşınabilirlik açısından çok kullanışlı. Bununla birlikte bazı modellerde cihazı özelleştirebiliyor olmak, kullanıcının hoşuna gidiyor. Aktif gürültü engelleyici modunun sadece kablolu kulaklıklarda olması da bu cihazı almak için bir sebep. Tüm bunların yanında cihazın yeni olduğuna dikkat ederseniz uzun süre kullanabilirsiniz.

FİYAT PERFORMANS DENEYİMİ

Hiç şüphesiz  ki kablosuz kulaklıklar daha fazla teknolojiye sahip olduğu için fiyat olarak daha fazla bir miktar karşımıza çıkıyor. Kablolu kulaklıklarda ise maaliyet daha düşük.

Ama bilmeliyiz ki bir cihazın özellikleri iyiyse genelde fiyatı da iyi oluyor. Uzun süre kullanabiliyorsunuz.

Özet olarak kablolu kulaklıklar; ses performansı, pil ömrü ve fiyat açısından çok daha avantajlı görünüyor. Kablosuz kulaklıklar ise ; taşınabilirlik, kullanıcı deneyiminde daha iyi bir performans sergiliyor. Lakin iyi bir ürün tercih ederseniz bu gibi sıkıntılar gün geçtikçe azalıyor.

Peki siz hangisini tercih ediyorsunuz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz