Geçtiğimiz günlerde Facebook kripto para birimi olan Libra ile gündeme gelmişti. ABD Başkanı Donald Trump başta olmak üzere birçok ülke Libra uygulamasına bir tehdit gözüyle baktı. Devletlerin Facebook‘un Libra uygulamasına tehdit gözüyle bakmalarının en temel nedeni ise kendi bastıkları paraların kullanımını azaltacağını düşünmeleri.
Demokratlar Evi, Facebook’u finans sektöründe yasaklıyor mu?
Facebook Libra ile finans sektöründe artık olmayacak mı?
Libra uygulamasıyla tepkileri üstüne çeken Facebook’a Kongre’deki demokratlarda karşı çıktı. Kongredeki demokratlar Facebook‘un Libra para birimi uygulamasını durduracak yeni bir tasarı planlıyor. “Büyük Teknoloji Şirketlerini Finans’tan Uzak Tutma Yasası“ olarak adlandırılan tasarı, büyük şirketlerin bankacılık işlevlerini yerine getirmelerini yasaklıyor. Eğer tasarı başarılı olursa büyük olasılıkla şirketten kopması gerekecek. Ancak fatura henüz kongreye girmiş değil, bu nedenle sonuç kesin değil. Facebook’tan temsilcilerin Çarşamba günü toplanacak olan Konut Bankacılığı Komitesinden önce çıkmaları hatırı sayılır biçimde ilgi görmelerine neden oldu.
Tasarı metininde basit bir şekilde “ Büyük platform aracı, finansal bir kurum olan herhangi bir kişiye bağlı olamaz” diyor. Özellikle “büyük platform aracı” yıllık 25.000.000.000 veya daha fazla yıllık gelire sahipse ve halka açık bir şekilde çevrimiçi pazar, takas veya üçüncü bir bağlantı platformu işiyle ilgileniyorsa. Böyle bir kuralın, PayPal veya Square gibi teknoloji odaklı şirketler için yıllık gelirde 25 milyon dolar sahibi olmaları durumunun ne anlama geleceği belli değildir. Tasarının milletvekillerinden ne kadar destek alacağı ise henüz belli değil.
Ancak aynı Milletvekillerinin çoğu daha önce de Facebook’tan proje gelişimini biraz ertelemesini istemişti. Vergisiz ve devletsiz bir para birimi hazine bakanlığını da endişelendiriyor. Hazine bakanlığına göre bu durum para aklayıcılar ve finansörler tarafından kötüye kullanılabilir.