Google yakında milyonlarca kullanılmayan Gmail hesabını silmeye başlayacak

0
89 Okunma

2023’ün sonuna yaklaşırken, Google’ın büyük kırmızı silme düğmesine basmadan önce terk edilmiş hesapları yeniden canlandırmak için belirlediği son tarihe de biraz daha yaklaşıyoruz.

Mayıs 2023’te Ürün Yönetiminden Sorumlu Başkan Yardımcısı Ruth Kricheli, şirketin kullanılmayan hesapları Aralık 2023’te, yani üç hafta sonra kapatmaya başlayacağını söyledi. Hesabın silinmesi; Gmail, Drive, Dokümanlar, Meet, Takvim ve Fotoğraflar dahil tüm Google hesaplarını etkileyecektir.

Google, Aralık 2023’ten itibaren kullanılmayan hesapları silecek

Kricheli, bu hamlenin “spam, kimlik avı dolandırıcılığı ve hesap ele geçirme” dahil olmak üzere saldırıları ve güvenlik tehditlerini engellemek için tasarlandığını söyledi. Hareketsiz hesaplar, korunan hesaplara göre saldırılara karşı daha hassastır çünkü şirket, hesap korumasını iyileştirmek için sık sık iki faktörlü kimlik doğrulama (2FA) gibi güvenlik güncellemeleri yayınlamaktadır.

google-yakinda-milyonlarca-kullanilmayan-gmail-hesabini-silmeye-baslayacak-1

Şirketin kendi araştırması, bir süredir kullanılmayan hesaplarda 2FA kurulma ihtimalinin 10 kat daha az olduğunu gösteriyor. Toplu tasfiye, oluşturulan ancak bir daha asla erişilmeyen hesaplardan başlayarak aşamalı olarak gerçekleşecek.

Google, sert bir eyleme geçmeden önce “silinmeden önceki aylar boyunca birden fazla bildirim” göndereceğini söyledi.

Hesapları açık tutmak için Google’ın tek yapması gereken, hizmetlerine erişmek için en az iki yılda bir oturum açmanızdır. Bu şunları içerebilir: bir e-postanın okunması veya gönderilmesi; Google Drive’ı kullanma; bir YouTube videosunu izlemek; Google Play Store’dan bir uygulama indirmek ; Google Arama’yı kullanma; veya üçüncü taraf bir uygulama veya hizmette oturum açmak için Google ile Oturum Aç’ı kullanın.

Google One, haber yayınları ve uygulamalar gibi aktif abonelikler de yeterli etkinlik olarak kabul edilir. Kricheli şunları ekledi: ” Şu anda YouTube videoları içeren hesapları silme planımız yok.” Ancak Google Fotoğraflar kullanıcılarının, hizmetin silinmesini önlemek için söz konusu uygulamada veya web portalında özel olarak oturum açmaları gerekecek.

Bu önlemler çok sert görünse de gerçek şu ki, çoğu kullanıcı genellikle iki yılda bir defadan fazla oturum açıyor ve bu durum, terk edilen hesapların büyük çoğunluğunun fiilen terk edilmesine neden oluyor.

Veri merkezleri enerji ve doğal kaynak kullanımı konusunda yoğun bir inceleme altındayken, sunucularının dağınıklığını ortadan kaldırmak Google ve gezegen için doğru yönde atılmış bir adımdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz