Hamileler koronavirüs aşısını yaptırabilecek mi?

0
222 Okunma

Aylardır beklediğimiz COVID-19 aşısı nihayet ülkemize geldi. Hamilelerde ve emziren annelerde uygulanıp uygulanmayacağı merak edilen soruyla ilgili açıklama yapıldı. Hamilelere aşı denemesi yapılmadığı için anneler koronavirüs aşısının yapılmasını bekleyecek.

“Hamileler risk grubunda”

Yapılan açıklamaların ardından Academic Hospital Yönetim Kurulu Başkanı, Kadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak, faz-3 çalışmalarının hamile kadınlar üzerinde yapılmadığını fakat son 3 ayda yapılan çalışmaların hamile kadınların da COVID-19 hastalığı konusunda riskli grupta olduğunu ispatladığını söyledi.

Kavak, “Dünyadaki aşı çalışmaları hamile ve emziren kadınlar üzerinde hiç denenmedi. Bu yüzden sonuçlarını bilmiyoruz. Bu aşılar hamile ve emziren kadınlara uygulanmayacak. Aşı çalışmaları başladığında hamile kadınların riskli grupta olduğu bilinmiyordu. Son 3 ay içerisinde sonuçları açıklanan çalışmalar, hamile kadınların da tıpkı obezite hastaları gibi, sigara içenler gibi yüksek risk grubunda olduğunu ortaya koydu. Bu yüzden önümüzdeki aylarda aşıların hamile kadınlar üzerinde uygulanıp uygulanamayacağı üzerinde çalışmalar yapılıyor” dedi.

Çin aşının inaktif olmasının bu konuda büyük avantaj olduğunu vurgulayan Kavak, şu bilgileri de ekledi:

Üretilen Çin aşısı tıpkı grip aşısı gibi inaktif bir aşı. Biz şu anda hamile kadınlara grip aşısı öneriyoruz. Yapılmasında hiçbir sakınca yok. Hele ki COVID-19 salgınında özellikle yapılmasını istiyoruz çünkü COVID-19’la grip birleştiğinde çok daha ağır seyredebiliyor. Hamile kadınlar önceden grip aşısı olurlarsa hiç olmazsa gribal enfeksiyonlardan uzak kalabilirler.

Telefon bağımlılığı el felcine neden olabilir!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz