Türkiye 6 Şubat tarihinde büyük bir felakete tanıklık etti. Bu felaketin ardından 7 gün geçmesine rağmen hala konuşulan çok fazla konu var.
Sosyal medyada birçok video ve görsel dolaşıyor. Onlardan biri ise sokak köpeğin depremden 40 dakika önce garip hareketler sergilemesi üzerine güvenlik kamerasında kayda alınıyor. Bu durum halk tarafından ” hayvanlar depremi hissediyor mu? ” sorusunu akıllara getiriyor. Peki sizce bu durum doğru mu? Gelin birlikte bakalım!
Hayvanlar Depremi Hissediyor Mu?
Bir doğa olayı olan deprem; tektonik kuvvetlerin veya volkan faaliyetlerinin etkisiyle yer kabuğunun kırılması sonucunda ortaya çıkan durumdur. Böylelikle enerjinin sismik dalgalar hâlinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yeryüzünü kuvvetle sarsar. Ne zaman gerçekleşeceği konusunda kesin tahminler yapılamayan depremler bazen çok yıkıcı olabilir.
Depremler gerçekleşmeden yakın bir zaman önce hayvanlarda garip davranışlar gözleniyor. Bu durum evcil hayvan sahiplerinin dikkatini çektiği için dilden dile yayılarak büyük bir soru işareti oluşturuyor. Bilim adamları bu soru işaretini kaldırmak için ise çalışmalar yürütüyor.
Konstanz Üniversitesi ve Max Planck Hayvan Davranışları Enstitüsü tarafından yürütülen çalışma deprem açısından hareketli bir bölge olan Kuzey İtalya’da gerçekleşiyor. 6 inek, 5 koyun ve 2 köpeğin tasmalarına takip cihazı takılıyor. Ardından Alman bilim insanları hayvanların davranışlarını aylar boyunca izliyor.
Toplam 18 bin deprem verisi arasından sadece çiftlikte hissedilenler dikkate alındı. Sonuç olarak hayvanların depremden 20 saat öncesinde başlayarak anormal hareketler sergilediği ortaya çıktı.
Depremler olmadan önce yer altında bazı değişiklikler meydana gelir. Bunlar; düşük frekanslı sesler, yer kabuğu titreşimleri, yer çekim anormallikleri, sismik dalgalar, deprem öncesi açığa çıkan çeşitli gazların kokuları vb. Hayvanlar depremle alakalı doğa olaylarını bizden daha gelişmiş duyu organları ve açıklanamayan diğer algılama yetenekleri ile hissedebiliyorlar.
Hayvanlar Depreme Nasıl Tepki Veriyor?
Şiddetli gelen depremler tüm canlıları etkiliyor. Bizim yaşam alanımızda sadece kedi ve köpekler yoğun olduğu için akıllara sadece bu iki canlı geliyor. Oysaki dünyadaki tüm canlılar, depremi bizimle beraber yaşıyorlar.
Kısaca özetlenecek olursak; depremi sürüngenler yer ile teması daha çok olduğu için şiddetli hissediyorlar. Gözlemlere göre yılanlar çok daha fazla hızlı hareket ediyor. Kış uykusunda olan hayvanlar yuvalarından çıkıyor.
Bir kuş türü olan tavuklar ve horozlar depremden önce eğer kümestelerse çıkmak bir yolunu bulmaya çalışıyor. Bununla birlikte deprem bitene kadar ötmeleri durmuyor. Ayrıca kuşlar da sürü halinde öterek depremin olacağı bölgeden uzaklaşmaktadırlar. Aynı şekilde leylek ve martılar da çok güçlü sesler çıkartarak başka bölgelere doğru uçuyorlar.
Evcil hayvanlarımız olan kedi ve köpeklerse bazen hayat kurtarabiliyor. Hassas duyu organları deprem öncesinde meydana gelen düşük frekanslı titreşimleri, sismik dalgaları ya da havada oluşan gaz kokularını hissedebiliyor. Bu sayede evde çıkardığı sesler sahiplerine uyarı niteliğinde oluyor. Son olarak bu tepkiler kedi ve köpeğin cinsine veya depremin şiddetine göre değişiklik gösterebiliyor.
Peki sizin evcil hayvanınız depremi hissediyor mu?