Makineler yavaş yavaş hayatın her alanını işgal etmeye başlamıştı ancak son dönemde yaşanan gelişmeler, yapay zeka ile nelerin başarılabileceğini gözler önüne seriyor. İşte sizin de dinlerken büyük bir şaşkınlık yaşayacağınız yapay zeka tarafından yazılan ve bestelenen ilk parça IAMAI albümünde yer alan “Break Free” tamamen yapay zeka tarafından yazıldı ve üretildi.
Teknolojinin getirdiği yenilikler sayesinde, kendi evinde müzik yapan müzisyenlerin sayısı zaten artmıştı. Yapay zeka tarafından geliştirilen müzikler de artık sanatçıların saniyeler içinde yepyeni şarkılar üretmesine imkan vereceğe benziyor.
İnsan-yapay zeka iş birliği ile çıkan ilk single
Geçtiğimiz yıl Sony’nin Flow Machine adlı yazılımı, The Beatles tarzında tasarlanmış ilk pop müzik şarkısını üretmişti. Şarkının sözleri bir insan besteci tarafından kaleme alınmış, ayrıca yapay zekanın ürettiği müzik bölümlerinin düzenlenmesinde de insan besteciden yardım alınmıştı. Şimdi ise YouTube yıldızı Taryn Southern, saniyeler içinde profesyonel müzik üretebilen bir yapay zeka geliştiren Amper adlı şirket ile birlikte çalıştı.
İnsan-yapay zeka iş birliği ile ortaya çıkan ilk tekli (single) albüm için Taryn, Amper yapay zekasını sıfırdan bir müzik parçası üretmek için kullandı. Şarkının hazırlanması için Amper sadece saniyede kaç vuruş olacağını (bpm), ritmi, şarkının ruh halini ve müzik tarzını seçti. Taryn kendi vokal melodilerini ve şarkı sözlerini kendisi yazdı. Taryn’in sözleri Amper’ın müziğiyle birleştirilerek son ürün elde edilmiş oldu.
Günümüz şarkılarından farksız
Günümüz şarkılarından farksız ortaya çıkan şarkı, günümüzün pop müzik şarkılarına şaşırtıcı derecede benziyor. Eğer bu tarz müzikten hoşlanıyorsanız yeni favori şarkıcınız bir bilgisayar yazılımı olabilir. Yapay zekanın, günümüz pop şarkılarının akışını, ilerleyişini ve tonunu bu kadar iyi taklit etmesi ürkütücü. Amper, yapay zekalı müzik besteleme sistemini başlangıçta mağazalarda ya da asansörlerde çalınabilecek müzikler bestelemek için geliştirmişti.
Böylece insan bestecilere para ödemeye gerek kalmadan, mağazada yapay zekanın ürettiği müzikler çalınabilecekti. Ancak ‘Break Free’ örneğinde görüldüğü gibi bu sistem amatör müzisyenler tarafından da kolaylıkla kullanılabilir.