Koronaya karşı geliştirilen iki yerli ilaç, ağustos ayında kullanıma girecek

0
231 Okunma

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Başkanı Hasan Mandal, yerli aşı ve ilaç çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Yaptığı açıklamada ağustos ayında iki yerli virüs ilacının kullanıma gireceğini duyurdu.

“Yerli VLP virüs aşısı yıl sonuna kadar kullanıma açılacak”

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “Biliyorsunuz pandemi ilk başladığı dönemlerinde başlatılmış olan Türkiye’deki aşı ve ilaç geliştirme çalışmalarına yönelik, 436 araştırmacının bir araya geldiği ilaç ve aşı platformu oluşturmuştuk. Bugün yine geldiğimiz aşamalarda 17 projemizin, 7 tanesi aşı projemiz. 3’ü ön planda giden aşılarımız. Bunlardan birincisi olan VLP aşımızla ilgili yakın zamanda sayın Bakanımız da paylaştılar. Ben ve kendileri faz 1’de gönüllü olmuştu. İnşallah bu haftanın sonunda biz de ikinci dozlarımızı olacağız. Bu ay sonunda da faz 2’ye geçmiş olacağız. Sonrasında da Ağustos aylarında faz3 çalışmalarına başlayabilmeyi ve yıl sonunda da insanlığın kullanımına açmayı planlıyoruz.” açıklamasında bulundu.

Yerli aşının varyanta karşı etkili olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Hasan Mandal şu ifadeleri kullandı:

“Özellikle VLP aşımızda mutantlara karşı etkililiği, tasarımı buna göre yağıldı. Faz 2’de İngiliz varyantına karşı geliştirildi. Biz bir yılda 10 yıllık çalışmayı bir yıla indirdik. Geliştirdiğimiz aşılar Vuhan virüsüne karşı değil hem İngiliz hem de diğer mutantlara karşı geliştirilmesi çok muhtemel aşılar.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz