Manisa Fen Lisesinde bir öğrenci yüz tanıma sistemi ile yoklama alınmasını sağlayan bir yapay zeka projesi geliştirdi. 10. sınıf öğrencisinin projesi TÜBİTAK’a sunuldu.
Henüz 10. sınıf öğrencisi olan Zeynep Işıldak, “yapay zeka” araştırmalarına olan ilgisini geçen yıl okulda kurulan bilim ve teknoloji atölyesindeki çalışmalarına yansıttı. Bu alanda aldığı online seminerlerle de kendisini geliştiren Işıldak, kalabalık sınıflarda yoklama işlemini kolaylaştırmak, öğrenci güvenliğini sağlamak için proje geliştirdi. Projeyi yaparken yurt içinde ve yurt dışında olan projeleri de inceleyerek benzer çalışmalardaki hataları ve aksayan yönleri tespit edip kendi yazılımıyla sistemini geliştirdiğini ifade etti ve projesiyle TÜBİTAK’a başvurdu..
AA muhabirine yaptığı açıklamada TÜBİTAK’a sunduğu yapay zeka ile yoklama sistemi projesinin henüz değerlendirme aşamasında olduğunu belirtti. Ardından ise “Nesne tanıma kameralarıyla yoklama sistemi kullanan okullara yönelik bir proje bu. Bu konuda bir sistem düzeltmesi geliştirdik. Önceden yüz tanıma sistemi yapılan sınıf yoklamalarındaki hataları tespit ettik.” dedi.
Yüz tanıma sistemi ile yoklama dönemi
Yaptığı proje ile öğrencilerin farklı açılardan çekilmiş fotoğraflarının veri tabanında toplanması ve sınıfların girişleri ile okul bahçelerine yerleştirilen nesne tanıma özelliğine sahip kameralara dayanan sistemin prototipinde kedi ve muhabbet kuşlarını kullanan başarılı öğrenci, TÜBİTAK onayının ardından sistemi öğrencilerle hayata geçirmeye hazırlanıyor.
Zeynep Işıldak bu projeyi hayata geçirirken önceliğinin öğrencilerin güvenliğini göz önünde bulunduğunu belirtti. Projenin onaylanmasının hemen ardından ise yüz tanıma sisteminin kendi okullarında uygulanabileceğini ifade etti.
Öğretim görevlileri tarafından memnuniyetle karşılanacağı kesin olan sistem bazı öğrencileri üzecek gibi duruyor. Çünkü başarılı öğrenci yaptığı açıklamada “Okuldan kaçma, birbirinin yerine imza atma gibi olayların önüne geçmek için direkt yüz tanıma sistemiyle bir sistem geliştirmeyi düşündük. Sistem şöyle çalışıyor: Öğrencilerin kayıtlarıyla birlikte 200 ila 500 arası yüzlerinin tam ya da kısmen göründüğü fotoğrafları toplayarak sisteme tanımlıyoruz. Kameramız da bu öğrenciyi gördüğünde yoklama sisteminde ‘burada’ diye işaretliyor. Kameralarımız hem sınıfların giriş ve çıkışlarında hem de okul bahçelerinde olacak. Derse girmediyse bile okulda olup olmadığını tespit etmek için bu yönlerini düşünerek hazırladık.”dedi.