MeTro, yaralarınızı 60 saniyede kapatıyor!

0
310 Okunma
A blond medical or scientific researcher or doctor using looking at a clear solution in a laboratory with her Asian female colleague out of focus behind her.

Avustralyalı ve ABD’li bilim insanları, atardamar ve akciğer dokuları gibi en hassas dokuları bir araya getirebilen, açık yaraları kapatmada kullanılabilecek bir süper yapıştırıcı geliştirdi. Araştırmacıların geliştirdiği esnek yapıştırıcı ile açık bir yara 60 saniyede kapatılabiliyor.

Science Translational Medicine dergisinde yayınlanan makaleye göre, bilim insanları atardamar ve akciğer dokuları gibi en hassas dokuları bir araya getirebilen bir yara yapıştırıcısı elde etti. Cerrahi amaçlı kullanılan yapıştırıcı, kısa sürede yarayı kapatarak zımba ya da dikiş kullanımına ihtiyacı ortadan kaldırıyor. Günümüzde yapılan cerrahi müdahaleleri kökten değiştirecek olan bu yapıştırıcıya MeTro ismi veriliyor.

Tıp dünyası için yeni bir dönemin kapıları aralanıyor

Amerikalı araştırmacılar ile iş birliğiyle geliştirilen MeTro, elastik yapısı sayesinde akciğer, kalp, arterler gibi genişleyen yapıların da yapısına ayak uyduruyor. Bu sayede örneğin akciğeri delinen bir hasta MeTro uygulandıktan sonra saniyeler içinde normal bir şekilde nefes almaya başlayabiliyor. Tıp dünyası için yeni bir dönemin kapılarını aralayan cerrahi yapıştırıcı, yapılan testlerde de olumlu sonuçlar sergiliyor.

Çok hızlı etki eden bir madde olduğu için MeTro, acil durumlarda da kullanılabilir bir malzeme olarak öne çıkıyor. Örneğin kazalarda hızlı müdahale için rahatlıkla kullanılabilecek olan MeTro, yaranın iyileşme sürecini de engellemiyor elbette. Yara bölgesine uygulandıktan sonra UV ışığına maruz bırakılarak işleme sokulan MeTro, yaranın iyileşme süreci boyunca o noktada kalıyor.

Sidney Üniversitesi’nden Anthnoy Weiss “Bu yapıştırıcının savaş meydanlarından, kazalara ve kliniklerdeki karmaşık ameliyatlara kadar dev bir kullanım alanı var. Geliştirdiğimiz ürünün birçok koşulda işe yarayabildiğini ve diğer yapıştırıcıların gideremediği sorunlarda kullanılabildiğini kanıtladık. İnsanlar üzerindeki uygulamalarımıza başlamaya hazırız” dedi.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz